11.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

Prețul energiei electrice se scumpește cu 40% în Polonia

Guvernul vrea să scrie pe facturi că politicile UE sunt de vină

De anul viitor, prețul energiei electrice din Polonia va fi mai mare cu 40%. Guvernul polonez intenționează să fie specificat pe facturi că aceste scumpiri sunt cauzate şi de politicile UE privind schimbările climatice. Polonia este țara cea mai dependentă de cărbune din blocul comunitar european.

Astfel, consumatorii se vor confrunta cu facturi vizibil mai mari. Decizia companiilor de a majora prețurile va duce la creșterea inflației, susțin specialiștii. Premierul Mateusz Morawiecki a încercat să îi liniștească pe cetățeni, asigurându-i că prețul nu va crește atât de mult, însă sunt sub presiune. Acest lucru se întâmplă deoarece Polonia este acum nevoită să facă investiții enorme pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Prin urmare, costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, adică două treimi din PIB. Scopul suprem este ca țara să ajungă de neutralitate climatică până în 2050.

„Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat vineri Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Declarația premierului a venit după ce comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a susținut că, deocamdată, Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei. Acest lucru se întâmplă deoarece cele două țări nu au pus în pratică recoamdările privind statul de drept.

Ultima oră
Pe aceeași temă