9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPeste 10 milioane de copii afgani riscă să moară de foame, după...

Peste 10 milioane de copii afgani riscă să moară de foame, după ce talibanii au blocat drumurile

UNICEF trage un semnal de alarmă

Situația de criză din Afganistan pune în pericol viețile a peste 10 milioane de afgani, majoritatea fiind copii fără apărare. În urma proceselor de evacuare a trupelor străine, talibanii au blocat căile de acces, iar ajutoarele umanitare nu mai pot ajunge la destinație.

UNICEF avertizează că 10 milioane de copii riscă să moară de foame din cauza crizei din Afganistan. În urma procedurilor de evacuare a trupelor străine și a haosului de pe aeroportul din Kabul, talibanii au blocat drumurile și căile de acces, iar ajutoarele umanitare nu au mai putut ajunge la destinație. Peste 500 de tone de medicamente trimise de voluntari au rămas blocate din cauza restricțiilor de pe aeroportul din Capitală, în timp ce toată atenția este îndreptată către evacuarea străinilor și nu pe alimentarea populației. Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, a declarat că avioanele circulă goale în interiorul țării și trebuie asigurat un culoar aerian pentru transportul de medicamente și alimente. Peste 18 milioane de copii și adulți afgani depind în aceste momente de ajutoarele umanitare, după ce au rămas fără locuințe și și-au găsit refugiu pe străzi, în clădiri părăsite sau parcări. În plus, seceta din această perioadă aduce dificultăți și mai mari. Peste 40% dintre afgani sunt copii cu vârsta sub 15 ani, care riscă să sufere de malnutriție acută severă și se luptă în fiecare zi să supraviețuiască războiului care le-a răpit copilăria, a susținut Bult. În ritmul actual, UNICEF a transmis că peste 1 milion de copii vor fi grav afectați de înfometare în următoarele zile.

“Numărul copiilor care suferă de malnutriție acută severă – ceea ce înseamnă că dacă nu se intervine, copiii pot muri – crește alarmant. Ne așteptăm ca peste un milion de copii să fie afectați din cauza malnutriției severe”, a declarat Pieter Bult.

De asemenea, aceasta a făcut observații și legate de procesul de recrutare în armata talibanilor. Cel puțin jumătate de milion de tineri au rămas fără parinți sau alți membri ai familiei, iar insurgenții îi obligă încă de la vârste foarte fragede să devină soldați. Rapoartele ONU arată că aproximativ 2.600 de copii fie și-au pierdut viața în ultimele 2 săptămâni, fie au fost grav răniți în confruntările cu talibanii. Cei rămași în viață se confruntă cu un coșmar care pare să nu se mai termine, iar recrutarea lor în aramta insurgenților reprezintă o încălcare gravă a Convenției privind Drepturile Copiilor, anunță Bult. Disperarea adulților de a-i proteja pe cei mici a atins noi cote, aceștia fiind aruncați și peste garduri de către părinții lor pentru a fi salvați. Pieter Bult a asigurat că prioritatea autorităților în aceste momente este să găsească familiile destrămate și să îi unească pe părinți cu copiii lor, fiind făcute toate eforturile necesare pentru a reuși.

În mediul online au circulat o serie de imagini teribile în care minorii erau dați din mână în mână peste garduri de către părinții lor și ajutați de către militarii afgani. Canalul Ariana din Afganistan a relatat despre o familie din Kabul care a preluat în îngrijire un copil pe care l-a găsit prins în sârmă ghimpată, iar părinții sunt și acum de negăsit. Fotografiile postate chiar de armata americană surprind imaginea disperării și suferinței din Afganistan și a cetățenilor care fac orice pentru a fugi din țară. Potrivit presei internaționale, zeci de mii de minori au rămas fie în grija autorităților, fie sunt pierduți în zona aeroportului din Kabul.

 Până la finalul săptămânii trecute, SUA au scos din Afganistan 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani. Talibanii s-au mutat pentru a împiedica afganii să părăsească țara prin aderarea la transportul aerian condus de SUA, declarând că ruta către aeroportul din Kabul este deschisă doar străinilor. În ultimele zile au apărut o serie de cazuri în care afganii care se îndreptau spre aeroport au fost întorși din drum de către insurgenții care nu le-au permis accesul. Astfel, speranța de a fugi din țară a mii de cetățeni a fost risipită. Explicația talibanilor constă în faptul că țara are nevoie să își păstreze locuitorii, iar afganii nu ar avea un motiv bine întemeiat ca să fugă de pe teritoriul lor. Astfel, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, le-a cerut trupelor militare străine să nu îi mai transporte și pe afgani în aeronavele lor: „ Această țară are nevoie de expertiza lor. Nu ar trebui să fie duși în alte țări.”, a spus acesta. Tensiunile dintre talibani și străini sunt alimentate de dorința americanilor de a prelungi termenul limită de 31 august pentru procedurile de evacuare a cetățenilor și aliaților din Kabul. Mujahid a reamintit faptul că insurgenții au refuzat vehement acest aspect și au avertizat că vor exista consecințe grave în cazul în care trupele străine nu vor părăsi teritoriul afgan până la finalul lunii.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă