21.5 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeEconomieEconomie internaționalOCDE se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale în 2024

OCDE se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale în 2024

Creşterea economiei mondiale va fi doar moderată anul viitor, deoarece se vor resimţi efectele complete ale majorărilor de dobânzi de către băncile centrale, ceea ce ve atenua câştigul obţinut de pe urma reducerii inflaţiei, a anunţat miercuri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la prezentarea raportului privind perspectivele economice, transmite Reuters.

Organizaţia cu sediul la Paris a îmbunătăţit la 2,7% estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, de la un nivel 2,6% previzionat în martie, citând atenuarea restricţiilor din China. Ar fi cel mai redus ritm anual de creştere de la criza financiară globală din 2008-2009, cu excepţia anului 2020, afectat de efectele pandemiei, notează agerpres.

Apoi creşterea va accelera uşor anul viitor, la 2,9%, un nivel similar cu cel estimat în martie, deoarece impactul majorărilor de dobânzi din 2022 de către băncile centrale vor afecta investiţiile private, începând cu piaţa imobiliară.

În G20, inflaţia va scădea de la 7,8%, anul trecut, la 6,1% anul acesta şi 4,7% anul viitor, deşi sub ţintele celor mai multe bănci centrale, în pofida majorărilor de dobânzi.

Rezerva Federală a SUA (Fed) ar urma să ajungă curând la nivelul de vârf de 5,25%-5,5%, cu reduceri “modeste” ale dobânzilor în semestrul doi din 2024.

De asemenea, OCDE se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să continue creşterea dobânzilor în contextul nivelului ridicat al inflaţiei de bază, nivelul de vârf urmând să fie înregistrat în trimestrul trei. BCE ar urma să menţină dobânda la 4,25% până la finalul lui 2024.

Organizaţia cu sediul la Paris estimează că PIB-ul SUA va creşte cu 1,6% anul acesta, înainte de a încetini la 1% anul viitor, cea mai mare economie mondială resimţind efectele majorărilor de dobânzi. Anterior, OCDE previziona un avans al economiei americane de 1,5% în 2023 şi de 0,9% în 2023.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

FUE EUROPE, eveniment de excepție organizat la București. Cele mai noi tehnici de implant de păr

Timp de trei zile, la București, medici de renume participă la cea de-a 11-a întâlnire FUE EUROPE. O serie de conferințe și workshop-uri au...

„M-a deranjat caracatița de rudenie”

Patronul FCSB a declarat că, pe lângă mita uriașă despre care este vorba în acest caz, a fost deranjat de „caracatița de rudenie”...

Măsurile fiscale, adoptate. Peste un milion de români vor avea salarii mai mici

Guvernul a adoptat măsurile fiscale, iar apoi acestea au fost trecute prin Parlament, astfel că o serie de prevederi care vor sărăci populația...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies