13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Lira turcească a atins un minim istoric, după ce mai mulți oficiali ai băncii centrale au fost demiși

Erdogan a demis doi viceguvernatori

Lira turcească a atins un minim record, după ce președintele Erdogan a cerut demisia mai multor oficiali ai băncii centrale. Printr-un decret dat târziu în noapte, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori. Acesta lucru s-a întâmplat în urma unei întâlniri cu guvernatorul Sahap Kavcioglu.

Ugur Namik Kucuk este unul dintre viceguvernatori a fost singurul membru al comitetului de politică monetară al băncii. Alături de ceilalți 6 membri, acesta a fost împotriva reducerii ratei dobânzii care a șocat investitorii internaționali luna trecută. Totodată, acesta s-a opus  politicii de vânzare a rezervelor de valută ale băncii.

Cel de-al doilea viceguvernator, Semih Tumen, ar fi fost succesorul lui Kavcioglu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a obținut un control puternic asupra băncii centrale a țării. Acesta a intrat în conflict cu mai mulți guvernatori în timp ce a încercat să acorde prioritate creșterii economice cu orice preț, asta însemnând și o inflație crescută. Președintele l-a demis pe șeful băncii centrale de 3 ori în 2019, dar și pe alți oficiali.

Lira turcească se afla deja sub presiune, iar în tranzacțiile de peste noapte a scăzut cu  1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018. Acest fapt i-a determinat pe mulți investitori să își retragă banii din Turcia, considerând o politică neconvențională și imprevizibilă.

Ultima oră
Pe aceeași temă