25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalInflația în zona euro, un nou nivel record

Inflația în zona euro, un nou nivel record

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat lanţurile globale de aprovizionare, majorând şi mai mult preţurile energiei.

Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Bloomberg.

Conform datelor preliminare publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, în urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 1,3%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în martie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 44,7%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au urcat cu 5%, la bunurile industriale neenergetice au crescut cu 3,4% iar cele la servicii cu 2,7%.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 3,2% în martie, de la 2,9% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 3%, faţă de 2,7% în februarie.

Creşterea record a preţului energiei, care a dus la majorarea în martie a ratei inflaţiei în zona euro, se adaugă dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, avertizează analiştii.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, scrie Agerpres.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 21 aprilie.

Săptămâna aceasta, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat că perspectivele inflaţiei sunt “fluide”, deoarece războiul care se desfăşoară în Ucraina îi forţează pe economişti să îşi revizuiască, în mod constant, previziunile economice. Şeful BCE a adăugat că se aşteaptă ca preţurile la energie şi alimente, care au atins noi maxime de la invazia Rusiei, să se stabilizeze, chiar dacă la un nivel ridicat. 

Citește și:

Rata inflației din Rusia s-a ridicat la un nivel ce nu mai fusese înregistrat din noiembrie 2015

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă