15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăScandal degeaba în Coaliție. Pensiile nu pot fi majorate cu 15% din...

Scandal degeaba în Coaliție. Pensiile nu pot fi majorate cu 15% din cauza deficitului excesiv

Ministrul Finanțelor și-a contrazis inclusiv șeful pe Marcel Ciolacu, referitor la promisiunile mărețe de majorare a pensiilor cu 15%, ca să nu mai vorbim de tam-tam-ul făcut în ultimele săptămâni de Coaliția de Guvernare referitor la datele de majorare a pensiilor.

Țeapă! Deși știau că pensiile nu pot fi majorate în raport cu procentul inflației nu le-a păsat nici lui Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu sau Marius Budăi și au avansat în spatiul public procente de majorarea ca la licitație. Cine dă mai mult câștigă voturi din partea electoratului. În mod normal, bugetul prin împrumuturile din PNRR ar suporta o majorare a pensiilor în raport cu inflația, lucru confirmat și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, zilele trecute, doar că nu suntem chiar de capul nostru. Ministrul Adrian Câciu a spus într-o conferință la Guvern, întrebat despre procentul real de creștere a punctului de pensie că nu poate fi prea mare din cauza faptului că țara noastră are probleme cu deficitul excesiv și că vom și trași la răspundere de Comisia Europeană.

”Noi trebuie să ajutăm pensionarii, nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi ajutaţi în faţa erodării puterii de cumpărare, dar trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii, pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii, pentru că dacă îl creşti, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană care nu cred că poate fi unul pozitiv în condiţiile în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv”, a spus Câciu.

Deficitul bugetului a urcat la 3,04% din PIB după primele nouă luni, din 2022, de la 2,4% în primele opt luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,57 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB.

Adrian Câciu a declarat că ,,anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%, iar modul în care acest pachet se construieşte ţine cont de legi, de necesităţile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, pe bogaţi nu, cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit”, a mai spus șeful finanțelor.

Marcel Ciolacu spunea că pensionarii nu vor avea de ce să-și facă griji pentru că vor exista majorări de până la 4.000 de lei cu tot cu ajutorul voucherelor. „Sper să ajungem la o mărire de 15%, care înseamnă vreo 16,5 miliarde. Se pleacă de la un minim la un maxim”, a explicat Ciolacu.

Și premierul spunea luna trecută că pensiile pot fi majorate cu 15%. Anunțul venea la scurt timp după intervenția președintelui Iohannis care dădea speranțe că veniturile trebuie să fie majorate în raport cu inflația, doar că potrivit BNR vom avea o inflație de 16% la sfârșitul anului și nu de 15%, așa cum era prognozat.

Nu renunțăm la pensii speciale

Nu doar că nu renunțăm la indemnizațiile speciale, ci mai mult de la 1 ianuarie vor fi introduse noi categorii cum ar fi primarii și viceprimarii care ar urma să fie recompensați cu sume în plus.

Întrebat despre indemnizațiile speciale pentru primari și viceprimari, ministrul de finanțe a spus că: ,,Nu este vorba despre pensii speciale, sunt indemnizații. Este o situație legată de autoritățile locale și trebuie să găsim o soluție de rezolvare pentru că este o problemă, nu a primarilor și viceprimarilor, ci o problemă a aparatului de lucru la nivel de autorități locale. Ținta este să nu depopulăm autoritățile locale, care ar duce la servicii mai proaste pentru cetățeni. Ne uităm și o să vedeți în Ordonanța trenuleț.”, a mai spus Câciu.

9.864 de persoane beneficiază de pensii de serviciu – pensii speciale – majoritatea fiind judecători și procurori, potrivit informațiilor publicate de Casa Națională de Pensii. Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.

Dacă pentru cei aproximativ 4 milioane de pensionari de rând nu se pot găsi soluții, nicio problemă, avem sute de mii de indemnizații speciale care nu că nu pot fi tăiate, ci vor fi și majorate.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă