20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăŞantierul naval Damen Galaţi va construi 4 noi fregate pentru Belgia şi...

Şantierul naval Damen Galaţi va construi 4 noi fregate pentru Belgia şi Olanda

Şantierul naval Damen Galaţi, unul din cei mai mari jucători din industria navală locală, va proiecta şi construi 4 noi fregate pentru Belgia şi Olanda, după ce a câştigat un contract nou. Valoarea acestuia se ridică la patru miliarde de euro.

Olandezii de la Damen au semnat cu Ministerul olandez al apărării şi Thales contractul pentru proiectarea, construcţia şi livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW), două pentru Olanda şi două pentru Belgia.

Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lăţime maximă de 18 metri şi un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni şi capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite – UWWS), un sistem de război de suprafaţă (Above Water Warfare System – AWWS) şi momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) şi Naval Strike Missile (NSM).

„Acesta este un nou capitol special pentru divizia noastră navală Damen. Suntem mândri să construim aceste fregate frumoase şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu mulţi parteneri şi furnizori, în mare parte olandezi, la acest proiect. Cu aceste proiecte de lansare ale clienţilor, păstrăm cunoştinţele vitale în propria ţară şi astfel şi locul nostru între principalii constructori de nave complexe din lume”, a spus Arnout Damen, directorul general al Damen Shipyards.

Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncţionale clasa Karel Doorman. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică şi vor fi proiectate să navigheze cât mai silenţios, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord va fi o suită cuprinzătoare de senzori pentru a detecta submarinele.

Acordul a fost semnat pe HNLMS Karel Doorman, de secretarul de stat al Apărării Christophe van der Maat, CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen, directorul general Damen Naval, Roland Briene, şi CEO-ul Thales Olanda, Gerben Edelijn, în timpul primei zile a festivalului maritim Sail Den Helder.

„Suntem încântaţi că Thales a fost din nou selectat să furnizeze senzori şi sisteme de control al incendiului pentru o nouă clasă de nave pentru Marina Regală a Ţărilor de Jos”, a declarat Gerben Edelijn, CEO Thales Olanda.

Actualele fregate multifuncţionale ale clasei Karel Doorman au fost construite începând cu anul 1985 de către Damen Naval (la acea vreme Koninklijke Maatschappij de Schelde). Între 1991 şi 1995, au fost livrate opt fregate clasa M, dintre care şase au fost vândute în cele din urmă altor ţări, inclusiv două către Belgia. Odată cu sfârşitul duratei de viaţă a acestor nave, ţările de Jos şi Belgia au decis în comun să îşi înlocuiască navele cu aceste fregate ASW. Prima navă este preconizată să fie livrată în 2029.

Damen operează 35 de şantiere navale şi alte 20 de companii în 20 de ţări, susţinute de o reţea de vânzări şi service la nivel mondial. Damen Shipyards Group are 12.500 de angajaţi.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă