29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internăROBOR la 3 și 6 luni s-au dublat de la începutul anului

ROBOR la 3 și 6 luni s-au dublat de la începutul anului

Dacă la începutul acestui an, indicele la trei luni se situa la 3,02% iar cel la șase luni la 3,14%, în prezent aceștia aproape s-au dublat și se situează la maxime ale ultimilor nouă ani și trei luni.

Astăzi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,71 la 5,79%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 5,95 la 6%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 6,11 la 6,17%.

În cursul dimineții de luni, cotațiile euro au crescut pe piețele asiatice la 4,963 lei, însă tranzacțiile din cea locală se realizau în culoarul 4,946 – 4,949 lei, astfel că media a fost stabilită la 4,9472 lei, față de 4,9477 lei la sfârșitul săptămânii trecute.

Ratele românilor au crescut astfel cu zeci de euro, chiar au depăsit 100 de euro pe lună de la începutul anului, în condițiile în care veniturile nu au crescut mai deloc.

În cazul în care Guvernul nu va acționa în stoparea creșterii ROBOR tot mai mulți români nu vor mai avea bani să plătească ratele la bancă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
00:01:04

VIDEO: Inundațiile scufundă case în India

Victimele inundațiilor din statul indian Assam au declarat că se luptă pentru a avea acces la alimente adecvate și apă potabilă, în timp ce...

Optsprezece migranți au murit în timp ce încercau să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania

Optsprezece migranți au murit și alții au fost răniți atunci când o mulțime uriașă a încercat să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania,...

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...
Ultima oră
Pe aceeași temă