20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăPlata salariilor și a pensiilor. Ce spune Cîțu despre posibile întârzieri

Plata salariilor și a pensiilor. Ce spune Cîțu despre posibile întârzieri

Plata salariilor și a pensiilor. De mai bine de o lună avem guvern interimar, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra bugetului, întrucât actualul buget ar mai avea nevoie de rectificări, iar cel pe anul viitor ar trebui să fie gata cât de curând.

Florin Cîțu spune că nu sunt probleme

Întrebat dacă sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor, având în vedere că la pensii ar exista un deficit de trei miliarde de lei, Cîţu a răspuns că, atunci când PNL a preluat guvernarea, a fost nevoie să crească deficitul bugetar a putea fi plătite facturi restante de 7-8 luni.

“Nu ştiu de unde aveţi aceste date. Noi, când am preluat guvernarea, vă aduc aminte că a trebuit să creştem deficitul bugetar pentru a plăti facturi restante de 7-8 luni de zile. Nu este cazul în acest moment, am plătit la timp toate facturile, toate salariile, deşi am crescut şi pensii şi alocaţii într-o perioadă de criză majoră la nivel global. Nu am mai văzut o altă ţară care să facă acest lucru. Am plătit facturi pentru sectorul privat, nu există aproape nicio factură restantă. La TVA, rambursarea TVA – este pentru prima oară când sunt plătite la timp şi nu există niciun fel de probleme”, a afirmat Cîţu, la Parlament. 

Planurile noului Guvern legat de salarii, pensii și alocații, de la 1 ianuarie

Negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate. Vestea proastă este că în privința veniturilor nu vor fi majorări prea mari. Salariul minim ar putea să nu mai fie mărit de la 1 ianuarie, așa cum promisese anterior Guvernul Cîțu.

Pensiile și alocațiile să fie mărite

Pentru pensii există variantă măririi cu 7-11%, însă cel mai probabil procentul cu care vor fi mărite va fi de 8%.

În cazul alocațiilor, PSD vrea mărirea lor cu 40%, în timp ce PNL dorește creșterea cu doar 20%. ”Se fac calcule și simulări pentru a vedea care e impactul bugetar și, în funcție de asta urmează să se facă majoararea”, susțin surse din PNL.

Salariul minim ar putea fi înghețat

De asemenea, pare un consens în decizia ca salariile să nu fie crescute, în timp ce pentru salariul minim s-a convenit o plafonare a acestuia pentru 24 de luni. Sunt 1,8 milioane de angajați în acest moment, în România cu salariul minim, a cărui valoare este de 2.550 de lei.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă