31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăEconomieEconomie internăJaloanele din PNRR trecute cu greu pe ultima sută de metri

Jaloanele din PNRR trecute cu greu pe ultima sută de metri

Cele 24 de jaloane din PNRR sunt o reală provocare pentru Guvern, care s-a angajat să închidă acest stadiu până pe 31 martie, doar că deși au tras de ele, tot au mai lăsat ceva și pe ultima sută de metri.

Dacă înainte de ședința de Guvern, premierul vorbea de opt jaloane nerezolvate, la final, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a spus că mai există două jaloane care vor fi închise în următoarele două săptămâni.

,,Jaloanele pe care trebuie să le închidem la martie se referă la cererea de plată pe care o vom depune în octombrie”, a precizat ministrul.

Ce îl împiedică pe Guvern să finalizeze toate jaloanele? Ministrul Dan Vîlceanu a precizat că sunt probleme ce țin de tehnologie.

  • ”Primul dintre jaloane este „finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental”. Asta are legătură și cu un alt proiect de lege privind cloud-ul guvernamental pe care Ministerul Digitalizării trebuie să-l elaboreze și să-l trimită la Parlament.
  • Al doilea jalon se referă la lansarea cererii de propuneri privind sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale.”, a spus ministrul.

Cât despre lista spitalelor prevăzute în PNRR, ministrul proiectelor europene a spus că:

„Știu că unul dintre subiecte a fost legat de posibilitatea adăugării pe această listă de 49 de spitale a unor alte unități medicale și este o discuție pe care o are Ministerul Sănătății cu Comisia. Nu am primit o listă de spitale, pentru că, așa cum vă spuneam, nici nu s-a făcut o altă listă de spitale, este o discuție cu Comisia să vedem dacă există posibilitatea suplimentării acelei liste, și, de asemenea, nu aveam ce să transmit mai departe din moment ce n-am primit o altă listă în afară de ceea ce este scris în PNRR, deci, dacă există asemenea informații, ele sunt false”, a mai declarat ministrul Dan Vîlceanu.

De cealaltă partea, Cristian Ghinea, cel care a scris proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, atrage atenția că România este în pericol de a pierde fondurile.

”Se îngrașă din nou porcul în Ajunul Crăciunului. Am înțeles în decembrie, când s-a întâmplat fix la fel, între Crăciun și Revelion au fost trei ședințe de Guvern, bun, înțeleg pentru că era un Guvern nou, până s-au obișnuit miniștrii cu tematica și așa mai departe, dar deja devine un mod de lucru și nu este OK, pentru că se fac greșeli, se pune presiune în ultimul moment de sus și nu este un mod normal de a funcționa. Oamenii ăștia știu jaloanele și țintele cu multe luni înainte, nu este nici un fel de argument rațional pentru care totul trebuie să se întâmple fix în ultima ședință de Guvern”, a declarat fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, la RFI.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
00:00:49

Percheziții la clădirea din New Jersey în care locuiește presupusul atacator al lui Salman Rushdie

Vineri (12 august) au fost efectuate percheziții la clădirea din New Jersey în care locuiește presupusul atacator al romancierului de origine indiană Salman Rushdie....

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video

YouTube intenționează să lanseze magazin online pentru servicii de streaming video. Compania a reluat discuțiile cu multinaționalele de divertisment cu privire la participarea pe această...

Aglomerație în vămi: aproape 346.000 de persoane, prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Aproximativ 345.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu aproximativ 83.440 mijloace de transport, au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă