13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDin octombrie și IRCC majorează creditele. Ce variante au românii cu creditele...

Din octombrie și IRCC majorează creditele. Ce variante au românii cu creditele dublate 

Românii cu credite calculate în funcție de ROBOR au trăit un șoc încă de la începutul anului, când ratele au început să crească, iar în câteva luni aproape s-au dublat. Cei cu creditele luate după 2019 au respirat ușurat, dar din octombrie vor fi și ei afectați, însă din ianuarie va începe coșmarul. Am discutat și noi cu specialiști și singura soluție este să treacă la credite ipotecare sau de nevoi personale.

Să luăm un caz concret pentru indicele ROBOR care a urcat până aproape de 8 %. Dacă la un credit de 213.000 de lei prin Prima Casă, anul trecut în luna octombrie rata era de 1.035 de lei, anul acesta în octombrie, rata a ajuns 1.757 și trendul este unul ascendent, ceea ce vedem că în doar 12 luni, majorarea este de 722 de lei, iar în multe cazuri creditul s-a dublat.

Să trecem acum la cei cu credite calculate în funcție de indicele IRCC, care vor plăti mai mult cu 30% din octombrie, când IRCC va trece de 4% de la 2,65% cât este în prezent. Adică cei care plătesc acum o rată de 1.200 de lei pe lună, din octombrie vor ajunge să plătească peste 1.500 de lei.

,,Ca recomandare ar fi o refinanțare la dobândă fixă pentru că IRCC-ul va mai crește. Să meargă la bănci pentru că este diferență între bănci la dobânzile fixe sau este recomandat să ia un broker ca să primească mai multe oferte și să ia decizia cea mai bună.”, ne-a spus Sofia Botoacă, manager firmă broker.

Vestea proastă legat de indicele IRCC este că acesta este așteptat ca peste 3 luni, adică din ianuarie anul viitor să ajungă la 6%, ceea ce înseamnă că va egala oarecum indicele ROBOR. Astfel, cei care au recurs la schimbarea indicelui nu au ajuns prea departe pentru că vor plăti la fel de mult.

,,Oamenii au început să recurgă la refinanțări. Românii sunt încă deschiși la credite, 98% merg pe dobândă fixă, iar alții aleg dobânda variabilă pentru că achită creditul în 5 ani și în ansamblu dacă indicele nu este mare, rata variabilă este mai avantajoasă.”, a mai spus Sofia Botoacă.

Și o refinanțare în euro poate fi de asemenea o soluție pentru că dobânzile pentru creditele în euro sunt încă mai mici, dar este așteptat să mai crească, deci nici această variantă nu este fără riscuri. Iar euro, care a fost destul de stabil până acum, rămâne de văzut ce evoluție va avea în acest context economic.

Doar că odată cu creșterea IRCC și a ROBOR ar trebui să luăm în calcul că tot mai mulți clienți sunt cumva în afara condițiilor de creditare, deoarece în mod normal rata ar trebui să fie maximum 25% din venit, iar în condițiile în care rata se dublează, românii nu au mai avut parte de majorări salariale și astfel cu greu pot achita ratele.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este singurul în acest moment care are puterea să strige la bănci și să revină la dobânzile practicate în anii trecuți cu un ROBOR și un IRCC care să nu depășească 3%.

”Banca Națională trebuie să arate că nu lucrează într-o manieră imorală, de dispreț față de cetățean, în sensul în care acumulează profituri imense. Ăsta e cuvântul, imense, dar nu face nimic pentru a putea să mai tempereze creșterea, IRCC-ului sau chiar ROBOR-ului. Să nu ne așteptăm să rezolve situația, poate doar să atenueze sau îmbunătățească, dar asta înseamnă măsuri imediate. Ce văd eu deocamdată din partea Băncii Naționale? Unii reprezentanți ai băncii publică niște articole, niște studii care de fapt sunt niște truisme pe care noi le știm, le-am discutat și anume ne arată că inflația se bazează pe o creștere a prețului la energie, dar la lucrul ăsta noi le știm. Problema este ce face banca pentru a și îndeplini rolul de arbitru al pieței bancare.”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea într-o intervenție televizată.

Sunt tot mai multe voci în piața financiară care atrag atenția că programele Prima Casă și Noua Casă ar trebui să fie încheiate pentru că cei care le-au contractat ajung să plătească la final o dobândă o sumă de două ori mai mare. Adică cei care au luat un credit de 70.000 de euro în condițiile actuale înapoiază băncii peste 150.000 de euro.

Creditele nu s-au scumpit doar la noi în țară, trendul ascendent este în întreaga lume ca urmare a crizei energetice și a cererii tot mai mare de creditare, însă aici băncile pare că au mână liberă și fac legea. De altfel și Banca Mondială a atras atenția asupra scumpirii creditelor că în acest fel o recesiune în 2023 va fi inevitabilă, ceea ce înseamnă că vom asista la un moment în care mulți clienți nu vor mai putea să achite ratele, iar locurile de muncă vor fi compromise. Mulți economiști prevăd o criză mai urâtă decât cea din 2008-2009, mai ales că se produce pe fondul unei crize energetice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă