16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăAzomureș are probleme grave. Se caută soluții în Parlament

Azomureș are probleme grave. Se caută soluții în Parlament

Criza energetică face ravagii, iar Azomureș este unul dintre capetele căzute. După ce a apelat la reducerea activității încă de anul trecut și chiar închiderea temporară, combinatul de îngrășăminte chimice de la Târgu Mureș este la un pas de a fi îngropat.

Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureș, singurul  producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de  măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele  luni.  

Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România,  prețurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât  costurile de producție. În prezent, aproape 70% din producția europeană de  îngrășăminte este oprită. 

“Se împlinește un an de când am atras atenția asupra problemelor ce pot apărea în  zona industrială, odată cu creșterea prețurilor la energie. Valorile au început să crească  din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în  Ucraina – piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului  NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin,  pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport  pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de  producție. Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar  ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici  este cel mai mare pericol și din păcate suntem în situația de a lua noi măsuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul  general Azomureș, printr-o comunicare scrisă.

Firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost  anunțate că li se reduce activitatea cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un  potential impact direct asupra angajaților acestor companii. Alți peste 200 de angajați  direcți ai Azomureș sunt și ei afectați, delegarea către alte companii sau șomajul tehnic  fiind soluțiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte și la sfârșit de  săptămână se păstrează doar personalul esențial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt  pregătite în orice să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.  

Autoritățile din România vor avea la dispoziție, în curând, un nou set de măsuri ce  poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților.  Aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea  unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect prin companiile care  depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria  fertilizanților în categoria celor “cheie”, care trebuie menținute în activitate prin  acordarea unui sprijin financiar.  

Soluții disperate în Parlament

În Comisia de Dialog social din Parlamentul României, reprezentanții sindicatelor de la combinatul Azomureș și-au expus îngrijorările legate de măsurile pe care managementul le va lua în legătură cu personalul angajat și contractual.


”A fost abordată posibilitatea identificării unor soluții pentru reluarea activității de producție, în contextul actual de pe piața îngrășămintelor și al situației energetice, și eventuale soluții care trebuie găsite, pe termen scurt și mediu, care să asigure protecția socială a angajaților. Din județul Mureș au participat domnul președinte Dumitru Boantă și domnul vicepreședinte Emil Almășan, sindicatul “Alternativa 2002”, a informat președintele interimar al PSD Mureș.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...

Ministrul italian al familiei a fost huiduită de persoane care susțin dreptul la avort

Ministrul italian al familiei, Eugenia Roccella, a fost huiduită joi de protestatari din cauza poziţiei sale critice privind dreptul la avort, motiv pentru care...

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...
Ultima oră
Pe aceeași temă