12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLUKOIL a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ important...

LUKOIL a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ important de gaze

După ce, în 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat descoperirea unei cantităţi semnificative de gaze în Marea Neagră, a venit rândul companiei ruse Lukoil să facă un anunţ similar. Grupul a descoperit un zăcământ ce ar acoperi consumul României pe trei ani.

Grupul rus Lukoil a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani.

„În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre din cadrul Perimetrului EX-30 Trident“, a anunţat ieri Romgaz, care participă la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza unui acord de concesiune încheiat cu Guvernul României. În prezent, cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%. Adâncimea apei în perimetrul EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1.200 de metri, iar suprafața respectivă este de 1.006 km pătraţi.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale“, menționează comunicatul.

Cine câştigă

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern.

Descoperirea unei cantităţi importante de gaze pare a avantaja în primul rând compania rusă şi asociaţii săi, mai ales în contextul în care
redevenţele percepute de statul român sunt modeste, în special în cazul exploatărilor offshore.

Cât priveşte populaţia, aceasta pare a „extrage“ din descoperire cele mai mici avantaje. Preţul gazelor naturale a crescut constant în ultimii ani,  conform unui calendar de liberalizare convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Se prevede că majorările de preţuri la gaze pentru populaţie vor dura până în 2018.   

3 ani este perioada pentru care descoperirea Lukoil asigură consumul României de gaze.

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă