17.4 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăEconomieCare este ţara din UE care a strâns din taxe cât nici...

Care este ţara din UE care a strâns din taxe cât nici nu se aştepta

Un purtător de cuvânt al Guvernului a refuzat să comenteze articolul şi a reafirmat că politica autorităţilor germană este de menţinere a unui buget echilibrat.

Luna aceasta, ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a dat asigurări că Germania intenţionează să-şi îndeplinească obiectivul privind un buget echilibrat şi să-şi majoreze cheltuielile fără a face noi datorii. De asemenea oficialul german a declarat că Executivul va folosi toate opţiunile fiscale în cazul unei crize economice, potrivit Agerpres.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi economişti se aşteaptă la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar duce la o recesiune tehnică.

Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a menţinut în octombrie la un nivel similar cu cel din septembrie, la 94,6 puncte, iar economia germană ar urma să crească moderat în ultimele trei luni din 2019, după declinul uşor din trimestrele precedente, arată rezultatele unui studiu al Institutului de cercetare economică Ifo din Munchen.

„Economia Germaniei se stabilizează”, a apreciat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

De asemenea economistul Ifo, Klaus Wohlrabe, a declarat pentru Reuters: „Tendinţa de scădere din industria germană, care este puternic expusă la fluctuaţiile din comerţul global, s-a oprit deocamdată. Dar incertitudinile legate de Brexit rămân ridicate”.

Indicele Ifo privind aşteptările oamenilor de afaceri a crescut în octombrie la 95,1 puncte, de la 90,9 puncte în septembrie.

Şi zona euro se confruntă cu o încetinire, ceea ce a determinat BCE să reia măsurile de stimulare a economiei. Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie.

Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.

Germania a încheiat anul 2018 și cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric şi a dobânzilor reduse.

Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 58 miliarde de euro (65,8 miliarde de dolari), o sumă echivalentă cu 1,7% din Produsul Intern Brut.

Acesta este al cincilea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Cele mai citite

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi...

Uniunea Europeană este pregătită să se descurce fără importurile de gaz rusesc, livrate prin conductele din Ucraina

Acordul dintre Kiev şi Moscova pentru tranzitul de gaz al companiei ruse Gazprom va expira pe 31 decembrie Ucraina a anunţat că nu intenţionează să...

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă