13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriSistemul de plăți e-Factura a adus noi întrebări. Cine este "psihiatra învelită"

Sistemul de plăți e-Factura a adus noi întrebări. Cine este “psihiatra învelită”

Noul sistem de plăți din România, e-Factura, a adus și noi probleme pentru oamenii de afaceri care ar trebui să-l folosească.

Sistemul de plată electronică a fost realizat, în România, de Ministerul Finanțelor și de STS. Folosirea sistemului este posibilă din data de 1 ianuarie 2024 însă, fiind abia lansat, sistemul are încă erori. Cea mai comentată eroare este “psihiatra învelită”. Această denumire stranie apărea în rubrica în care se selectează unitățile de măsură. Unitatea de măsură cu codul XSW a fost tradusă automat, din engleză în română, rezultând denumirea “Psihiatră învelită”.

În varianta originală, din limba engleză, termenul folosit ar fi „shrink wrap”, care denumește produsele ambalate într-o folie transparentă. “Shrink” înseamnă “a se strânge” iar “wrap” înseamnă ambalare sau învelire. Dar “shrink” mai este folosit, neoficial, în engleză, și cu sensul de psihiatru.

Această eroare de traducere ar fi una dintre problemele care au fost semnalate pe un grup de internet dedicat sistemului e-Factura. La aceste critici ar fi reacționat chiar ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Ministrul ar fi anunțat, potrivit Euronews Romania, că ”problema este rezolvată de pe 16 ianuarie. Era traducerea aferentă unităților de măsură, care se introduceau în modulul e-factura. De acolo au apărut acele așa-zise unități de măsură, care au stârnit curiozitatea unora din sistem”.

Până la data de 1 aprilie 2024, firmele din România pot folosi, la alegere, ori facturarea clasică, ori sistemul e-Factura. După 1 aprilie se recomandă folosirea doar a sistemului e-Factura.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Navalnîi va fi înmormântat la Moscova, la 1 martie, la o zi după discursul lui Putin în Parlament

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al președintelui Rusiei, va fi înmormântat la Moscova la data de 1 martie 2024. Anunțul privind data și locul...

Sunt acuzat de ”Agenția Națională de Securitate”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, susține că este acuzat de Agenția Națională de Securitate (ANI) și anunță intenția de a-i da în...

Clotilde Armand a renovat pe ascuns un apartament pregătit de retrocedare. Zeci de mii de euro din bugetul primăriei, pentru că s-a spart o...

Un consilier local a descoperit cum primarul Clotilde Armand a renovat apartamentul de sub el, deși există o cerere pe Legea 10 legată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă