12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăCulturăVilă proiectată de Karel Liman, arhitect-şef al Casei Regale a României, scoasă...

Vilă proiectată de Karel Liman, arhitect-şef al Casei Regale a României, scoasă la vânzare

Construită în 1911, în stilul Renaşterii germane, valoarea casei este estimată la 1,4 – 1,5 milioane de euro.

Imobilul are 16 camere şi 12 băi, pe un teren de 2.150 de metri pătraţi.

Arhitectul ceh Karel Liman, apropiat al regelui Carol I, a proiectat Castelul Pelişor şi holul de onoare al castelului Peleş. În slujba Casei Regale, pe lângă acestea, Liman a semnat proiecte precum Cuibul Prinţesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa prinţului Carol din Bucureşti, cabana Regelui Ferdinand din Lăpuşna, reamenajarea Castelului Bran, şi câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale şi Vila Retezat.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si colecţionar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910. Simu a donat statului român, în 1927, cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecţie este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Faţada casei este preponderent din piatră, punctată cu bosaje de colţ şi decoraţiuni ceramice viu colorate. Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăţia de decoraţii în lemn, tavanele casetate, pictate, şi în special vitraliile perfect conservate.

Vila este renovată şi funcţională, oferind în acest moment servicii de cazare în 8 camere, 2 apartamente şi 1 garsonieră.

Viitoarea destinaţie poate rămâne una comercială, de hotel sau pensiune sau poate deveni o reşedinţă personală permanentă ori de vacanţă.

Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...

Membrii români în PE: Vocea mediului de afaceri ar trebui să fie mai puternică la Bruxelles

Vocea cetățenilor și a mediului de afaceri ar trebui să se facă mai bine auzită în procesul de luare a deciziilor de la Bruxelles,...
Ultima oră
Pe aceeași temă