Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Reguli speciale pentru Florii și Paște. Cum se țin slujbe, cum se ia Lumină

Biserica Ortodoxă Română a anunțat reguli speciale pentru sărbătorile de Florii și de Paște din anul 2020, în contextul epidemiei de coronavirus.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.04.2020 - 12:39

Pelerinajul de Florii nu se va mai ține în anul 2020, a anunțat Biserica Ortodoxă Română. Ramurile de salcie vor fi binecuvântate în biserică și vor fi distribuite de către voluntari acelor credincioși din parohie care solicită acest lucru. Voluntarii care vor aduce ramuri de salcie vor purta măști și mănuși de protecție.

În această perioadă, spovedania și împărtășirea (care de obicei se făceau în biserică) se pot face la domiciliul persoanei care solicită aceste servicii religioase. Preotul poate intra în casă cu încălțăminte de unică folosință și mască, va folosi doar cartea de cult și epitrahil și trusa liturgică pentru împărtășanie. Trusa va fi dezinfectată înainte și după folosire, precizează BOR.

Lumina Sfântă va fi adusă cu avionul de la Ierusalim sâmbătă seara, apoi va fi distribuită eparhiilor din țară. Voluntari cu mască, mănuși și ecuson o vor distribui numai credincioșilor care solicită acest lucru și îi așteaptă în fața locuinței cu o candelă sau cu o lumânare. Ca măsură de protecție sanitară, în seara și în noaptea de Înviere, credincioșii nu trebuie să meargă la biserică.

Slujba de Înviere se va ține totuși, de către preoți, dar fără a participa credincioși, de la ora 00.00, în afara lăcașurilor de cult. În timp ce clopotele vor bate la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii pot ieși la ferestre, la balcoane sau în curțile propriilor case, adresând salutul „Hristos a Înviat!”, menționează Biserica Ortodoxă Română.

Comentarii

loading...