15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCulturăRefacerea Bisericii de lemn din Povergina, aflată pe lista UNESCO

Refacerea Bisericii de lemn din Povergina, aflată pe lista UNESCO

Biserica de lemn din Povergina, localitate din Țara Făgetului, județul Timiș, a fost distrusă, în 2015, de un incendiu devastator. Lăcașul de cult, aflat pe lista UNESCO, va fi refăcută de către Asociația Biserici Înlemnite, cu o finanțare de la Ordinul Arhitecților.

Biserica, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”,  a fost construită integral din lemn. Pereții erau placați cu scândură și tencuiți precum casele de paiantă, dușumeaua era tot din scânduri. Acoperișul și turla de deasupra pronaosului erau învelite în șindrilă, de asemenea din lemn. După incendiu au mai rămas în picioare doar zidurile.

Asociația Biserici Înlemnite a decis să refacă biserica în cadrul unui atelier cu meșteșugari tradiționali. În prima etapă, corpul de clădire rămas nedeteriorat de incendiu, a fost ridicat la 50 cm de sol de către o instalație hidraulică.

Un sistem hidraulic a ridicat pereții bisericii

“Am început procesul de liftare a bisericii în vederea refacerii fundației din piatră de carieră și înlocuirii tălpilor degradate. Liftarea se realizează cu ajutorul vinciurilor, cricurilor hidraulice, distanțiere (pene din lemn) și a unei structuri provizorii care leagă pereții bisericii, din interior și exterior. Ridicarea se face gradual până la cota +50 cm față de cota actuală pentru a permite realizarea lucrărilor la parte inferioară.

Este o etapă de durată, migăloasă, exactă și presupune o atenție sporită”, au mai anunțat cei de la Biserici Înlemnite.

citește și:Luluța condiționează banii europeni de protecția turnătorilor

La atelierul propus participă meșteri pietrari și meșter dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea muzeului Astra din Sibiu, tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.

Finanțare este făcută de Ordinul Arhitecților din România, Sesiunea de finanțare din timbrul arhitecturii 2022 și The Prince’s Foundation, informează Ziua de vest.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă