-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeCulturăPloiești Jazz Festival, sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei...

Ploiești Jazz Festival, sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, a ajuns la a XVIII-a ediție

În perioada 4-30 octombrie 2023 Ploieștiul este gazda mult așteptatului eveniment al toamnei, Ploiești Jazz Festival, ajuns deja la cea de a XVIII-a ediție, iar anul acesta festivalul se va desfășura din nou sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române şi sub egida Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Ploieşti, potrivit unui comunicat transmis RL.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, organizatorii au pregătit 4 săptămâni de spectacole diverse și inedite, ce-și vor aștepta melomanii în locuri convenționale dar și-n spații mai puțin cunoscute artei muzicale. Nu vor lipsi expozițiile  de pictură și de fotografie, marcând încă o dată strânsa legătură dintre muzică și artele vizuale.

Expoziția de pictură, intitulată Jazz in colors, va fi deschisă ploieștenilor (și nu numai) pe întreaga durată a Festivalului, în incinta mall-ului Afi Ploiești, promovând pe această cale talentul și munca tinerilor artiști, mici și mari, elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești. Între 25-29 octombrie Palatul Culturii va fi gazda expoziției de fotografii Jazz Roots – US to Romania, o colecție impresionantă de afișe și fotografii despre istoria muzicii de jazz din România.

Și pentru că spectatorii sunt obișnuiți deja cu îndârjirea organizatorilor de a aduce muzica și-n cele mai neașteptate locuri nu puteau lipsi din programul festivalului cele două proiecte de suflet, Caravana Ploiești Jazz Festival by Apazol Trans și Jazz in the Bus cu Zoom Trio. Tot ce au de făcut iubitorii muzicii de jazz este să urmărească tirul special amenajat ca o „scenă” mobilă ce va plimba muzica de  jazz pe artere ale Ploieștiului, Caravana pornind la drum pe ruta Blvd. București – Blvd. Independenței – Blvd. Republicii și retur începând cu ora 18.00 în zilele de 7, 14 și 21 octombrie 2023.

Organizatorii îi sfătuiesc pe ploieșteni să aibă grijă la trafic și să nu se lase fascinați de tirul muzical. Cel de al doilea mijloc de transport care va purta acordurile de jazz pe străzile orașului este traseul 30 al TCE, publicul călător fiind așteptat pe 11 și 18 octombrie 2023 la ora 13.00 să urmărească concertele inedite ale trupei Zoom Trio de pe scena autobuzelor TCE Ploiești.

Mult așteptatul Jam Session nu putea lipsi din programul acestor săptămâni de sărbătoare, Curtea Berarilor fiind din nou gazda muzicii de jazz pe parcursul ultimelor trei zile ale festivalului. 

Vineri, 27 octombrie 2023, vor fi alături de public artiștii de la Zoom Band, sâmbătă, 28 octombrie, acesta va fi încântat de Ploiești Jazz Trio feat. Cătălin Milea iar Duminică, 29 octombrie, va putea servi o cină târzie pe vocea Irinei Sîrbu alături de Ethnotic Project. Toate evenimentele au ora de pornire 22.

Din 25 octombrie încep cele 5 zile de concerte de excepție

Începând cu 25 octombrie urmează seria de 5 zile de concerte care mai de care mai spectaculoase, purtându-ne în perioada în care jazz-ul, eleganța și swingul erau must-have-ul oricărei seri. Spectacolul de deschidere este intitulat Feeling Good – A Tribute to the Great American Songbook,  la ora 19.00 urcând  pe scena sălii Ion Baciu New Vegas Show, alături de Orchestra Simfonică a filarmonicii ploieștene, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. De la ora 21.00 este programat concertul Swinging Voices&Jazz Notes, într-o colaborare de excepție a Corului Filarmonicii cu Ploiești Trio Jazz, sub conducerea muzicală a lui Eduard Dinu. O seară magnifică, plină de culoare care promite auditoriului o experiență de neuitat.

Cea de a doua seară de concerte continuă cu turneul național al ansamblului Violoncelissimo (înființat de maestrul Marin Cazacu), Clasic la puterea a treia, Ploieștiul fiind una dintre cele 11 opriri ale formației camerale în drumul lor de promovare a muzicii și a tinerelor talente din România. Locul de întâlnire va fi Sala Coloanelor a Palatului de Cultură, la ora 17.30. Seara va merge înainte cu reprezentațiile fabuloase ale formațiilor camerale Antonio Faraò Trio (ora 19.00) și  Giovanni Mirabassi Quartet (ora 21.00), în incinta Filarmonicii Ploiești.

Seara de 27 octombrie promite un program intens, cu nuanțe îndrăznețe, propunând publicului ploieștean două experiențe inedite alături de Omar Sosa Quarteto AfroCubano și China Moses&The Vibe Tribe, începând cu orele 19.00, respectiv 21.00, în sala Filarmonicii.

Seria de concerte continuă cu minunatul program A song for Benji, oferit de Omri Mor Trio&Quintet de la ora 19.00 și va continua cu Earth, Wind & Wonder alături de Don Braden Quartet, începând cu ora 21.00. Data – 28 octombrie, locația – Filarmonica Ploiești.

Ultima seară a festivalului se anunță a fi una de excepție, promițând un final grandios, demn de această sărbătoare muzicală a Ploieștiului, ce a devenit deja o tradiție, adunând 54 de ani de istorie. Începând cu ora 19.00, pe scena Filarmonicii va urca Rick Margitza Quartet, iar de la ora 21.00 Roberto Fonseca Trio va încheia șirul celor 30 de evenimente, ce însumează peste 100 de ore de muzică în interpretarea a 15 trupe și formații. Toate acestea pentru a crea un Octombrie de poveste, care concurează cu ușurință cu frumusețea și unicitatea simbolului Ploieștiului: imaginea Bulevardului Castanilor, toamna.

„ Jazz on the Rooftop” face la Ploiești să vibreze ritmuri înalte de jazz

Ediția a VI-a a Jazz on the Rooftop a început de vineri și va ține până duminică la Ploiești. Unul dintre cele mai apreciate evenimente din orașul lui nenea Iancu revine în această vară, în perioada 25-27 august, potrivit filarmonicaploiesti.ro.

Un festival la înălțime, și la propriu, și la figurat, Rooftop-ul din acest an încântă iubitorii jazz-ului cu un line-up eclectic și promisiunea a 3 zile de vibrații bune și atmosferă relaxată pe acoperișul Primăriei Ploiești.

Raphael Wressnig & The Soul Gift Band, Luiza Zan Quintet, Norzeatic & Qinta Spartă, Aleka Potinga Quartet, Ploiești Jazz Trio feat. Daphna Levy și trupa Zoom vor oferi hrană pentru suflet, improvizații pentru inimă și cuvinte pentru minte, iar apusurile de soare și răsăriturile de lună spectaculoase îi vor transpune pe cei prezenți în dimensiuni libere de timp și spațiu. Prezentator este, ca de obicei, unul dintre cei mai mari împătimiți ai jazz-ului din Ploiești, Andi Enache. Warm-up-ul este asigurat de DJ Alexincase.

„ Dragii mei ploieșteni, prahoveni, stimați invitați, distinși artiști, îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici, alături de dumneavoastră și am să vă spun un lucru care mi-a rămas întipărit în minte, emoționându-mă, dar și călăuzindu-mă în ceea ce am întreprins sau căutat de-a lungul vieții și carierei. Este vorba de o frază rostită de îndrăgitul nostru ploieștean, Toma Caragiu, plecat mult prea devreme dintre noi, la cutremurul din 4 martie 1977.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Decoraţiile statului român nu pot fi conferite foştilor colaboratori ai Securităţii şi persoanelor condamnate. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia decoraţiile statului român nu pot fi conferite cetăţenilor care au fost lucrători sau colaboratori ai...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

SUZUKI PREZINTĂ NOUL SWIFT

Suzuki a dezvăluit noul Swift, o mașină compactă ce redefinește mobilitatea zilnică Cu un design sofisticat, caracteristici avansate de siguranță și o plăcere de condus...
Ultima oră
Pe aceeași temă