15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăMureş: Lucrări în premieră la redeschiderea Galeriei de Artă Maghiară, în Noaptea...

Mureş: Lucrări în premieră la redeschiderea Galeriei de Artă Maghiară, în Noaptea Muzeelor

“Am regândit tematic expoziţia, o primă sală ne introduce în atmosfera nudului mitologic şi biblic, apoi dialogul Şcolii de la Barbizon şi Şcoala de la Baia Mare, apoi atmosfera atmosfera campestră, târguri, strânsul fânului şi atmosfera religioasă. Avem şi lucrări scoase recent din depozit, era păcat să le păstrăm acolo, de aceea am regândit expoziţia. Avem lucrări ale lui Csanki Denes şi Edvi Iles Aladar, care nu au fost expuse în ultimii 20 de ani, la fel şi autoportretul lui Ziffer Sandor şi lucrări de sculptură noi. În acest an, accentul cade pe Hollosy Simon, cu o lucrare nou achiziţionată, ‘La fereastră’. Hollosy el este cel care a iniţiat, la finele secolului secolului al XIX-lea, Şcoala de la Baia Mare, o colonie de artişti care vor da tonul în artă la începutul secolului XX”, a declarat istoricul de artă Cora Fodor.

În plus, Muzeul de Artă va veni şi cu o nouă galerie, situată pe holul Palatului Culturii, ca un preambul al marii Galerii de Artă Maghiară, adică o galerie de portrete şi personaje şi personalităţi.

“Aceasta prezintă o frumoasă galerie de personalităţi implicate atât în realizarea pinacotecii de-a lungul timpului, dar şi personalităţi ale oraşului, în primul rând primarul Bernady Gyorgy, care s-a preocupat de achiziţionarea lucrărilor, în 1913, pentru Muzeul de Artă din Târgu Mureş. Mai avem aici şi două busturi monumentale de sculptură, ale împărătesei Elisabeta (Sisi) şi a împăratului Franz Jozeph, un portret modernist aparţinând artistului băimărean Ziffer Snador, lucrări ce meritau să fie mai bine puse în valoare în acest spaţiu monumental al Palatului Culturii”, a precizat Cora Fodor.

Istoricul de artă a arătat că spaţiul expoziţional principal este menit să introducă vizitatorul în atmosfera secolului al XIX-lea când se interferează mai multe tendinţe existente în Europa.

“Galeria de Artă Clasică Maghiară este dedicată în special secolului la XIX-lea, cuprinzând elemente ale marilor curente care s-au succedat în arta europeană, influenţe preluate de artiştii maghiari şi topite prin fondul propriei personalităţi. Sunt lucrări la care noi ţinem foarte mult, adevărate bijuterii aparţinând lui Munkacsy, Pal Laszlo, cu pionierii Şcolii de la Baia Mare, respectiv Tormo, Rethi Istvan şi Ferenczi Karoly. Avem şi reprezentanţi locali mureşeni, un portret al lui Dorso Geza, dar avem şi lucrări ale marilor profesori ai şcolii maghiare, cum ar fi Wagner Sandor sau Locz Sandor”, a adăugat Fodor.

Cele două galerii de artă ale Muzeului Judeţean Mureş, Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă, adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, deţin peste 2.400 de picturi originale.

Deşi sunt extrem de valoroase, între cele două galerii de artă există o diferenţă şi de aceea sunt organizate în două spaţii diferite: reprezintă două şcoli distincte, şcoala de artă maghiară, cu influenţe mai degrabă nordice şi şcoala de artă românească, cu influenţă pe filieră franceză şi sudică.

Galeria de artă s-a deschis în 1913, iar patrimoniul expus vine ca urmare a unei modificări esenţiale făcute în timp prin achiziţii şi donaţii. Începând din 2011, Palatul Culturii găzduieşte două mari galerii, Galeria de Artă Clasică Maghiară, cu un patrimoniu deja existent de la 1913 şi uşor îmbunătăţit pe parcurs, şi Galeria de Artă Românească.

În Galeria de Artă Românească Modernă sunt nume deja consacrate, este vorba de triada de început a artei româneşti moderne, Grigorescu, Luchian şi Andreescu, continuată cu nume din perioada interbelică, Gheorghe Petraşcu, Pallady, pe urmă grupul celor patru, cu Tonitza, Şirato, Ştefan Dimitrescu şi sculptorul Oscar Han, dar şi Ţuculescu, Corneliu Baba, Ciucurencu, Camil Ressu, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu, mare personalitate a artei moderne, Eugen Gâscă şi mulţi alţii.

Cele mai citite

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă