12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăCulturăExpoziția ARTĂ și COMERȚ

Expoziția ARTĂ și COMERȚ

„Cred că arta, cultura în general, dar şi ştiinţa sunt esenţiale în desenarea şi consolidarea unei identităţi naţionale de autoritate. Avem responsabilitatea de a aduce în actualitate trecutul, pentru a consolida prezentul și a garanta un viitor demn, moral și prosper. De altfel, înaintașii noștri au susținut constant și temeinic actele culturale și educaționale, de-a lungul acestor 150 de ani de existență neîntreruptă a Camerei bucureștene. Este o realitate cu care ne mândrim, dar care ne obligă”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele CCIB.

 

Expoziția reunește 35 de lucrări de pictură românească și europeană, grafică, sculptură, artefacte pre-moderne și facsimile de documente din arhiva Camerei bucureștene, mărturii peste timp ale evoluției vieții comerciale din țara noastră. Operele de artă sunt realizate de artiști precum Johann Frankenberger, Miklós Barabás, Carol Popp de Szathmari, Emil Volkers, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Ștefan Popescu, Francisc Șirato, Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Frederic Storck, Alexandru Poitevin-Skeletti, Mircea Olarian și Iosif Rosenbluth.

„Acest proiect curatorial a fost o provocare la adresa noastră. Într-un timp foarte scurt, am identificat piese care să ilustreze comerțul și industria de la începutul secolului al XIX-lea, dar și portrete ale unora dintre negustorii și comercianții implicați în dezvoltarea sistemului cameral din țara noastră, cu o contribuție notabilă la modernizarea economiei românești”, a declarat arh. Liviu Constantinescu, directorul general al MNAR.

La vernisaj au participat personalități ale vieții culturale, academice și economice a Capitalei, dar și reprezentanți ai presei. Acesta este al doilea eveniment din seria de manifestări menite să marcheze aniversarea a 150 de ani de activitate neîntreruptă a Camerei bucureștene și prima dintre cele patru expoziții tematice pregătite de CCIB, în colaborare cu muzee bucureștene de prestigiu, parte a programul aniversar amintit, derulat sub sloganul Dialog. Identitate. Valoare.           

Expoziția  este găzduită de MNAR la parterul Galeriei de Artă Europeană (Calea Victoriei nr 49-53) și va fi accesibilă publicului în perioada 26 aprilie – 27 mai 2018, program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00, preț bilet întreg: 10 lei.

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...
Ultima oră
Pe aceeași temă