18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăEvenimentul ''Zilele romanului poliţist'' va avea loc între 14 şi 17 mai,...

Evenimentul ”Zilele romanului poliţist” va avea loc între 14 şi 17 mai, la Bucureşti

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Agerpres de Institutul Francez, invitatul special al celei de a doua ediţii este scriitorul Antonin Varenne, “un adevărat maestru al enigmelor poliţiste”.

“El este cel care va îi va conduce pe tinerii şi pe mai puţin tinerii pasionaţi ai genului din România prin labirintul regulilor şi al reţetelor de succes ale thriller-ului literar. Ca o ilustrare a abilităţii sale în mânuirea acestor tehnici, Antonin Varenne va lansa versiunea românească a romanului său ‘Trois mille chevaux vapeur’/ ‘Calea Răzbunării’, publicat de editura Crime Scene Press”, precizează comunicatul.

Antonin Varenne este un autor al cărui succes de public a fost confirmat şi de critica de specialitate. Câteva dintre cărţile sale au fost încununate cu premii prestigioase, precum “Fakirs” (2009, Grand Prix Sang d’encre şi Prix Michel Lebrun) sau “Le Mur, le Kabyle et le Marin” (2011, Prix Quais du Polar/20 Minutes).

Apărut în 2014, “Trois mille chevaux vapeur”/ “Calea Răzbunării” este un captivant roman de aventuri, tradus până în prezent în engleză, ebraică, germană, italiană şi română.

Evenimentul de la Bucureşti este inspirat de Festivalul internaţional Quais du Polar, întâlnirea anuală de la Lyon a tuturor artelor şi actorilor din domeniul ‘thriller-ului’ sau al producţiilor ‘noir/ de serie neagră’ (literatură, cinema, teatru, bandă desenată etc.).

“Pretextul ‘Zilelor romanului poliţist’ 2018 este oferit de filmul ‘L’Atelier’/’Atelierul’ de Laurent Cantet (distribuit în România de Bad Unicorn), care surprinde procesul de creaţie al unui roman poliţist de către un grup de adolescenţi, sub îndrumarea unei scriitoare celebre; experienţa de scriere colaborativă îi va determina pe aceşti tineri să îşi privească propriul oraş şi viaţa de zi cu zi într-un mod cu totul inedit”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în cadrul “Zilelor romanului poliţist” va avea loc, pe 14 mai, o anchetă poliţistă prin centrul oraşului, deschisă publicului tânăr, începând cu vârsta de 14 ani. Participarea la acest joc al enigmelor se poate face doar cu înscriere prealabilă obligatorie la adresa de mail karine.cochetel@institutfrancais.ro. Jocul se va derula în limba franceză.

Pe 15 mai, este programată ceremonia de premiere a concursului de nuvele poliţiste concepute de elevii mai multor licee bucureştene şi din judeţul Prahova în cadrul unor ateliere de scriere colaborativă organizate de profesorii lor. De asemenea, va avea loc o proiecţie cu “L’Atelier”/”Atelierul” de Laurent Cantet, la Sala de cinema Elvire Popesco (bilete disponibile pe elvirepopesco.ro). Participanţii vor avea ocazia să discute cu Antonin Varenne despre tehnicile scrierii colaborative şi despre literatura poliţistă. În cursul serii, la Humanitas Kretzulescu, se va lansa cartea “Calea Răzbunării”, în prezenţa autorului.

Pe 16 mai, la Atrium (Institutul Francez din Bucureşti), scriitorii Antonin Varenne şi George Arion, directorul editurii Crime Scene Press, vor discuta despre subiecte legate de romanul poliţist cu jurnalistul Daniela Zeca, iar pe 17 mai, la Librăria franceză Kyralina, Antonin Varenne va dezbate cu pasionaţii de literatură francofoni subiectul “Intimitatea creaţiei unui roman poliţist”.

“Zilele romanului poliţist” este un eveniment organizat în parteneriat cu editura Crime Scene Press, Librăria franceză Kyralina şi societatea de distribuţie de film Bad Unicorn, cu sprijinul grupului Cărtureşti, al Bibliotecii Municipale “Ion Creangă” şi al Fundaţiei “Seeding Knowledge”.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă