Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Asociația Igloo Habitat și Arhitectură prezintă expoziția B:MAD (București: Modernism Art Deco) în perioada 24 noiembrie – 5 decembrie 2018 la Palatul Telefoanelor

B:MAD: surprinde Bucureștiul Modernist Art Deco, expoziţie la Palatul Telefoanelor

Proiectul B:MAD surprinde patrimoniul Art Deco bucureștean și-l aduce în atenția publicului larg printr-o serie cuprinzătoare de activități: o expoziție de fotografie, o platformă de indexare și cartografiere, un ghid vizual de arhitectură și cinci conferințe pe teme conexe

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

Actualizat: 27.11.2018 - 14:42

Vernisajul expoziției are loc astăzi, 27 noiembrie, ora 18.00.

Expoziția de fotografie B:MAD propune o incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută și nepopularizată, a patrimoniului deco-modernist din București. Bulina galbenă B:MAD „Clădiri incluse în patrimoniul București: Modernism Art Deco” – elementul vizual recurent al proiectului – indică valoarea acestor clădiri și atrage atenția asupra necesității de a le conserva și de a le percepe drept spații vii ale orașului.

Locul ales pentru lansarea proiectului este o clădire emblematică pentru acest stil arhitectural. Cu un istoric aparte, construită de arhitecţii Louis Weeks şi Edmond Van Saanen-Algi şi inginerii Walter Troy și D. Stan și inaugurată pe 23 aprilie 1934 în prezența regelui Carol al II-lea, clădirea Palatul Telefoanelor este primul zgârie-nori din București.

 

 

„La 100 de ani de la realizarea Marii Uniri de la 1918, B:MAD celebrează și readuce în prezent atât modernizarea României, cât și alinierea noastră în rândul națiunilor europene prin înscrierea în curentele arhitecturale ale modernismului de secol XX. Bucureștiul a cunoscut în perioada anilor 1920-1945 o dezvoltare culturală, artistică și economică fără precedent, definitorie pentru imaginea urbană de astăzi a zonelor turistice istorice ale Capitalei.

Patrimoniul Modernist Art Deco, reprezentativ pentru perioada interbelică și datorat unei generații de arhitecți de nivel european, constituie un argument substanțial pentru a-i determina pe oameni să privească orașul altfel. Proiectul B:MAD este un instrument de cunoaștere și descoperire a Bucureștiului, mai precis a uneia dintre fațetele sale multiple, Modernismul Art Deco, menit să îi apropie pe locuitorii Capitalei de propriul oraș și totodată pe turiști de atmosfera locului pe care îl descoperă. Nu în ultimul rând, prin acest proiect, igloo continuă să stimuleze interesul publicului larg pentru arhitectură, pentru spațiul construit, pentru patrimoniul de lângă noi și pentru tot ce înseamnă cultură vizuală în general.” — arh. Adrian Ciocăzanu, Asociația Igloo Habitat și Arhitectură.

Expoziția va prilejui lansarea platformei online B:MAD de documentare fotografică și inventariere a adreselor incluse în patrimoniul deco-modernist din București și publicarea volumului bilingv român-englez București/Bucharest: Modernism Art Deco 1920-1945. Un ghid vizual de arhitectură. A Visual Guide to Architecture. Acest ghid prezintă selecţia realizată de colectivul de proiect B:MAD, cuprinzând peste 100 de imobile și detalii ale acestora incluse în patrimoniul București: Modernism Art Deco. Textul este semnat de conf. dr. arh. Mihaela Criticos, imobilele incluse au fost documentate de dr. arh. Sidonia Teodorescu, iar prefața îi aparține lui Dragoș Dogaru, inițiatorul B:MAD, care a realizat o bună parte a materialului fotografic. Conținutul editorial al proiectului este coordonat de conf. dr. arh. Françoise Pamfil.

Platforma online B:MAD indexează o parte din patrimoniul Art Deco bucureștean și cuprinde o hartă cu aproape 300 de imobile, documentate fotografic și din punctul de vedere al limbajului deco-modernist. Platforma este o invitație deschisă de a explora, a privi, a fotografia şi a populariza stadiul curent al arhitecturii Art Deco moderniste, care își pune amprenta asupra unor zone istorice ale orașului precum bulevardele moderne Carol I, Magheru sau Dacia și numeroase ansambluri rezidențiale. Pe viitor, publicul larg și cel specializat se poate implica în această platformă adăugând locații și fotografii sau devenind contributor-colaborator.

 În programul expoziției B:MAD sunt incluse cinci conferințe tematice:

 

●       Miercuri, 28 noiembrie, ora 18.00 – Conferința „București, secol după secol” susținută de arh. Dorin Ștefan

●       Joi, 29 noiembrie, ora 18.00 – Conferința „Cu bicicleta prin București” susținută de Dragoș Dogaru, inițiator proiect B:MAD

●       Sâmbătă, 1 decembrie, ora 12.00 – Conferința „Geometrii și spații art deco” susținută de conf. dr. arh. Françoise Pamfil, redactor-șef revista igloo, editor coordonator B:MAD

●       Luni, 3 decembrie, ora 18.00 – Conferința „Bucureștiul cotidian: emoție și arhitectură” susținută de lect. dr. arh. Vlad Eftenie

●       Marți, 4 decembrie, ora 18.00 – Conferința „Limbajul arhitecturii Art Deco” susținută de conf. dr. arh. Mihaela Criticos, coordonator științific ghid B:MAD

Participarea la conferințe este gratuită, în limita locurilor disponibile, cu înscriere la [email protected], cu subiectul „Conferințe B:MAD”.

Program expoziție:

24 noiembrie - 4 decembrie, orele 12.00 - 20.00

5 decembrie, orele 12.00 - 17.00

B:MAD (București: Modernism Art Deco) este un proiect cultural Igloo, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul România Centenar.

Parteneri principali: Primăria Municipiului București şi Expo Arte

Comentarii

loading...