13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

SUA, îngrijorate că prima întâlnire post-pandemică ONU va declanșa răspândirea coronavirusului

SUA a recomandat o conferință virtuală

Statele Unite ale Americii se tem că prima întâlnire post-pandemică organizată de ONU va declanșa un eveniment super-răspânditor. De asemenea, în cadrul acesteia, se va evidenția inegalitatea puternică a accesului global la vaccinurile Covid-19. În ciuda recomandării americanilor de a sta acasă, zeci de președinți și miniștri au decis să ignore sugestia.

Vaccinul anti-Covid-19, o problemă pentru țările sărace

Posibilitatea ca delegațiile vizitate să reprezinte ele însele o amenințare pentru sănătate va fi un memento important. În timp ce națiuni precum Statele Unite și marile puteri europene au avansat cu vaccinarea a zeci de milioane de oameni, multe națiuni mai mici, mai sărace, care nu au industrii farmaceutice , nu au reușit să își asigure sau să își facă propriile vaccinuri. Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că peste 5,7 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel global, dar 73% din aceste doze au fost administrate în doar 10 țări.

Această realitate reprezintă cel mai mare obstacol potențial pentru a pune capăt pandemiei. Potrivit analizei CNN, va sublinia eșecul lumii de până acum de a oferi un răspuns unificat la cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimii 100 de ani.

SUA se teme de un posibil focar

În timp ce latura socială a evenimentului Adunării Generale a ONU și a reuniunilor bilaterale au fost reduse, este posibil ca un aflux de vizitatori, mulți din țările supuse restricțiilor de călătorie din SUA, să creeze condiții clasice pentru a răspândi virusul. Cu toate că sediul ONU este considerat teritoriu internațional, delegațiile vor ajunge într-un oraș care cere acum dovada vaccinării. Toți călătorii care intră în SUA vor trebui să prezinte dovada unui test Covid-19 negativ. Dar faptul că vaccinurile sunt atât de rare în toată lumea crește posibilitatea ca multe delegații să fie neprotejate

„Suntem îngrijorați de faptul că evenimentul ONU este un eveniment foarte răspândit. Trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că acesta nu va deveni un eveniment super-răspânditor.”, a declarat vineri Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul permanent al SUA la ONU.

Este de așteptat ca președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care în mod tradițional ține primul discurs în cadrul conferinței, să contrazică sistemul de onoare al organismului mondial, care cere tuturor participanților la camera ONU să fie vaccinați.

Ultima oră
Pe aceeași temă