18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăCoronavirusMinisterul Sănătății: Sportivul de la Baia Mare va fi retestat. Încă nu...

Ministerul Sănătății: Sportivul de la Baia Mare va fi retestat. Încă nu se știe dacă are Omicron

Ministerul Sănătății a venit cu precizări suplimentare despre lotul de sportivi rugbyști de la CSM Baia Mare, reîntors din Africa de Sud recent.

„Ministerul Sănătății informează că, cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Unul dintre spotivi a fost depistat pozitiv și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic. Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară “Cantacuzino” București”, se arată într-un scurt comunicat al instituției. Unul din sportivi este suspect de noua tulpină a Covid-19, Omicron.

De ce sunt oamenii de știință îngrijorați de Omicron

Se pare că are un număr mare de mutații, aproximativ 30, adică, s-ar putea răspândi extrem de ușor.

Sharon Peacock, care a condus secvențierea genetică a COVID-19 în Marea Britanie la Universitatea din Cambridge, a declarat că datele de până acum sugerează că noua variantă are mutații „cu transmisibilitatea îmbunătățită”, dar a spus că „semnificația multor mutații este încă necunoscută.”

Lawrence Young, un virolog la Universitatea din Warwick, a descris Omicron ca fiind „cea mai puternică versiune a virusului pe care a văzut-o”.

Ce se știe și ce nu se știe despre Omicron

Oamenii de știință știu că omicron este diferit genetic față de variantele anterioare, inclusiv de variantele beta și delta, dar nu știu dacă aceste modificări genetice îl fac mai transmisibil sau mai periculos. Până în prezent, nu există niciun indiciu că varianta cauzează o boală mai gravă.

Probabil că vor dura săptămâni pentru a stabili dacă omicronul este mai infecțios și dacă vaccinurile sunt încă eficiente împotriva acestei variante.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă