11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Marea Britanie, acuzată de discriminare și rasism din cauza regulilor de călătorie

Marea Britanie refuză să recunoască vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud. Acest lucru a creat un val de furie din partea cetățenilor străini, care acuză statul de rasism , discriminare și xenofobie. Regulile de circulație COVID au fost aspru criticate.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că noul sistem are rolul de a simplifica regulile pentru călătoriile internaționale. Cu toate acestea, efectul este exact invers. Noile reguli au provocat furie și frustrare, fiind criticate în întreaga lume.

Călătorii din Asia de Sud, America Latină și Africa sunt considerați „vaccinați incomplet”

Potrivit noului sistem impus de britanici, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosire în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

Pe de altă parte, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având „schemă incompletă. Astfel, călătorii veniși din aceste zone vor sta în carantină 10 zile.

Regulile sunt condamnate în întreaga lume

Politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat că va protesta față de decizia „ofensatoare” de a cere indienilor complet vaccinați să intre în carantină, ascuzând Marea Britanie de tratament discriminatoriu.

„Toate persoanele cu care am vorbit sunt supărate din cauza asta. Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă”, a spus un politician din America Latină. „Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat [în America Latină – n.r.] să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul? Așa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept.”, a continuat el.

De asemenea, alți politicieni și oficiali din zonele considerate periculoase au contestat regulile impuse de britanici și le-au condamnat.

Replica Marii Britanii

Marea Britanie a oferit și un răspuns pentru acuzațiile aduse. Guvernul a transmis un comunicat prin care a declarat că fiecare țară trebuie să îndeplinească anumite criterii.

„Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe”.

Ultima oră
Pe aceeași temă