1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeArt & DesignPicturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice, găzduite de reprezentanța Comisiei Europene...

Picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice, găzduite de reprezentanța Comisiei Europene în România

Expoziția Artin/Sane, compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice, este găzduită în perioada 20-24 noiembrie 2023, de reprezentanța Comisiei Europene în România.

Evenimentul își propune să atragă atenția asupra importanței sănătății mintale și a combaterii discriminării acestor persoane vulnerabile.

”Sănătatea mintală este o chestiune de sănătate publică. În același timp, este și o prioritate pentru Comisia Europeană. Cei trei piloni principali de acțiune sunt prevenția, tratamentul și reintegrarea. Cu toții trebuie să facem eforturi pentru a opri stigmatizarea persoanelor diagnosticate cu afecțiuni psihice. În ciuda progreselor înregistrate, acești pacienți încă sunt discriminați și li se refuză ajutorul. Solidaritatea umană și protecția persoanelor vulnerabile sunt valori europene fundamentale, componente-cheie ale modului nostru de viață european”, a subliniat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România cu ocazia vernisajului.

Woman walking in a park during autumn

Cele 24 de lucrări de artă, aparținând colecției prof.dr. Constantin Enăchescu, specialistul care a introdus artele vizuale în practica diagnosticului și a tratamentului bolnavilor psihici, vor fi expuse la sediul Casa Europa – House of Europe. 

Proiectul Artin/Sane

Proiectul Artin/Sane a debutat în anul 2019 și a fost inițiat de către dr. Valentin-Veron Toma în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române. Până în prezent, au fost organizate cinci expoziții cu lucrări realizate de persoane cu diferite tulburări psihice, aflate în tratament în spitale și clinici de specialitate din toată țara. Mai multe informații despre acest proiect, dar și un „muzeu digital”, cu aproape 200 de lucrări, sunt disponibile aici.

Image of Cristina Corpaci sitting in a field.

Uniunea europeană a sănătății: o noua abordare a sănătății mintale

Sănătatea mintală reprezintă o prioritate pentru Comisia Europeană. Printr-o nouă abordare cuprinzătoare, sănătatea mintală a fost așezată pe picior de egalitate cu sănătatea fizică.

Pentru a face față acestei crize, Comisia Europeană pune sănătatea mintală la egalitate cu sănătatea fizică prin introducerea a 20 de inițiative emblematice și 1,23 miliarde EUR în finanțare din diferite instrumente financiare. Este un pilon important la „Uniunea Europeană a sănătății”

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă