11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Salarii pentru români, de la 4.200 euro. Iată cum poţi aplica

Salarii pentru români, de la 4.200 euro. Iată cum poţi aplica

Românii se pot angaja la o instituţie a Uniunii Europene. Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) scoate la concurs, în martie, 300 de posturi în domenii precum administraţie publică europeană, comunicare, drept şi relaţii externe. 

Este vorba despre slujbe de începător, cu lefuri lunare cuprinse 4.200 de euro şi 5.350 de euro. Pentru cei cu experienţă, salariile pot depăşi 5.350 de euro.
Un administrator (funcţionar european permanent) se ocupă cu elaborarea politicilor şi aplicarea legislaţiei europene. El mai efectuează analize şi oferă consiliere.

Pentru posturile din domeniile Drept şi Audit sunt necesare studii de specialitate. Pentru celelalte domenii, candidaţii pot fi absolvenţi de Management European, Jurnalism, Sociologie, Comunicare sau Relaţii Internaţionale.

Paşii pentru a obţine slujba

Primul pas este crearea unui cont pe site-ul oficial al Oficiului European de Selecţie a Personalului www.eu-careers.eu, după care se poate aplica on-line pentru locul de muncă dorit.

Selecţia pentru un job european cuprinde o etapă de preselecţie care se susţine pe calculator, contra cronometru.

Acest test se derulează în România şi nu are legătură cu pregătirea profesională de specialitate. Sunt testate abilităţile de raţionament verbal (capacitatea de atenţie şi înţelegere a unui text), cele numerice (de înţelegere a unei probleme matematice), precum şi capacitatea de gândire situaţională (de exemplu se dă un enunţ cu o situaţie posibilă de la locul de muncă, pentru care există patru variante de răspuns şi din care trebuie alese cea mai bună  şi pe cea mai rea variantă). “În felul acesta se doreşte să se vadă care este nivelul de adaptare la o cultură organizaţională pe care Uniunea Europeană doreşte să o promoveze”, explică Alin Ghizăşan, managerul site-ului Euroconcurs.ro, companie care oferă pregătire celor interesaţi de joburile europene.

În  a doua etapă a selecţiei, cea de la Bruxelles, vor intra doar cei care au trecut de preselecţie. Este vorba despre o probă scrisă, care constă într-un studiu de caz în domeniul de specialitate ales şi într-un exerciţiu de grup, care testează abilităţile de prezentare.

După aceste două etape urmează interviul în faţa comitetului de selecţie. „Joburile pot fi repartizate în instituţii europene din toate ţările UE. Slujbele sunt preponderent la Bruxelles, dar şi în oricare alt stat membru. Noutatea în acest an este că testările se dau în limba română”, mai spune Alin Ghizăşan.
Întreg procesul de recrutare durează între 6 şi 9 luni.

Cum să te pregăteşti mai bine

Specialiştii Euroconcurs.ro recomandă celor care vor să-şi mărească şansele de reuşită pentru obţinerea unui post la Comisia Europeană să parcurgă mai multe module de pregătire. Practic, în cadrul acestor cursuri se simulează etapele care sunt de parcurs pentru aplicarea la un asemenea post.

Seminariile sunt susţinute de dr Cristian Cârstoiu şi psiholog Augustin Iordache, traineri specializaţi în competiţiile UE.

Tot în cadrul seminariilor, se ofera coaching individual, în cadrul cărora poţi învăţa, de pildă, cum să-ţi evidenţiezi, în CV, punctele forte, cunoştinţele, experienţa şi abilităţile profesionale. 

De asemenea, se oferă pregătire pentru interviul faţă în faţă.  “Astfel, te poţi pregăti profesionist pentru a răspunde la toate tipurile de întrebări, inclusiv la cele neaşteptate”, spune Mihaela Stroe, trainer specializat în comunicare verbală şi nonverbală.

Candidatul ideal pentru un post la Comisia Europeană

– Ştie să comunice foarte bine în engleză, germană sau franceză
– Are capacitatea de a analiza şi rezolva probleme
– Comunică extrem de bine
– Este flexibil
– Are abilităţi de formare şi de dezvoltare personală
– Este un bun organizator şi să are capacitatea de prioritizare
– Lucrează foarte bine în echipă
– Are abilităţi de leadership

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă