1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeAlegeri 2016România, printre ţările cu cei mai mulţi bugetari

România, printre ţările cu cei mai mulţi bugetari

Numarul de angajati din Administraţia publică şi Apărare, Învăţământ şi Sănătate depasea un milion, potrivit Institutului National de Statistica.

Aceasta face din Romania una dintre tarile din Uniunea Europeana care are cei mai multi bugetari, raportat la totalul populatiei, scrie incont.ro, citat de Mediafax.

Desi in ultimele luni s-a vorbit despre reducerea masiva a numarului de salariati de la stat, potrivit autoritatilor, in ultimul an si jumatate, doar putin peste 36.000 au fost dati afara.

Astfel, de la aproape 1,4 milioane de bugetari, in decembrie 2009, Romania avea in februarie 2010 un numar de 1,36 milioane salariati in sectorul public. Adica unul din trei salariati era angajat la stat.

Cum stau insa celelalte state europene la capitolul angajati la stat? Sa luam, de exemplu, Bulgaria, tara cu care Romania este frecvent asemanata. La o populatie de trei ori mai mica decat cea a Romaniei, Bulgaria are de 16 ori mai putini angajati la stat.

Potrivit unei analize a Comisiei Europene (Administration and the civil service in the EU 27 member states), la o populatie de 7,7 milioane de persoane, tara vecina are doar putin peste 84.000 de bugetari.

Aceeasi situatie se regaseste si in Republica Ceha, care are putin peste 96.000 de angajati la stat, la o populatie la jumatate fata de cea a Romaniei, respectiv 10,3 milioane de persoane.

Grecia, tara europeana cea mai afectata de criza, care se afla in pragul falimentului, are 370.000 de bugetari si o populatie de peste 11 milioane de persoane. Adica la o populatie cat jumatate decat cea a Romaniei, Grecia are de aproape 4 ori mai putini angajati la stat.

In cazul marilor economii ale Europei, desi au cateva milioane de angajati la stat, la un calcul comparativ in raport cu populatia, rezulta ca au mai putini bugetari care deservesc un anumit numar de cetateni.

De exemplu, Germania, care are o populatie de peste patru ori mai mare decat cea a Romaniei, are un numar de angajati la stat de trei ori mai mare decat al celor din tara noastra.

Italia, cu o populatie de 59 de milioane de persoane are 3,4 milioane de angajati la stat, in timp ce in Franta, peste 5 milioane de bugetari deservesc peste 65 de milioane de cetateni.

Totodata, Marea Britanie, cu o populatie de trei ori mai numeroasa decat cea a Romaniei, are doar de doua ori mai multi angajati la stat decat Romania.

Analiza realizata la nivel european mai arata ca Polonia, de exemplu, are 120.000 de functionari publici care deservesc aproape 40 de milioane de cetateni, in timp ce Romania, la o populatie de 21,7 milioane de persoane, are in serviciu 170.000 de functionari.

Un studiu al firmei de consultanta A.T. Kearney arata ca, in 2008, in Romania erau 80 de angajati in sectorul public la mia de locuitori. Spre comparatie, in Italia erau 61, in Spania, 65, iar in Germania, 69. Cei mai multi bugetari la mia de locuitori, respectiv 182, se regaseau in Norvegia.

Potrivit INS, in luna februarie, in Romania erau 227.400 de angajati in administratia publica, aparare si asigurari sociale, 395.000, in invatamant si 383.400 de angajati in sanatate.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
Ultima oră
Pe aceeași temă