13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Reprofilarea de criză

Reprofilarea de criză

Î. Am absolvit Facultatea de Litere în urmă cu trei ani şi am serioase dificultăţi în a-mi găsi o slujbă cu un salariu decent. Sunt convinsă că sunt mulţi în situaţia asta, aşa încât caut şi eu nişte sfaturi cu privire la o reorientare profesională. Care ar fi do­meniile cu cea mai mare căutare, ce cursuri poţi urma pentru a-ţi oferi acele cunoştinţe de care piaţa are nevoie? Ar fi o greşeală să mă reprofilez în timp de criză sau să aştept trecerea ei?

R.Nu, nu este o greşeală să vă reprofilaţi pe timp de criză. Din contră, acum puteţi vedea ce este cerut pe piaţa muncii cu adevărat. Nu aţi menţionat ce vă place să faceţi, ce aţi încercat şi care sunt joburile pe care nu vi 
le-aţi dori.
Luând în considerare pre­gă­ti­rea pe care aţi menţionat-o, un post în cadrul unui birou de relaţii clienţi poate fi o variantă de job bine plătit. De menţionat că salariile pe aceste posturi, în măsura în care cunoaşteţi şi o limbă străină la nivel avansat, alta decât engleza, pot fi pentru început între 500 şi 1.000 de euro în companiile mari. O limbă străină la nivel avansat, bune abilităţi de relaţionare şi rezolvare probleme, precum şi rezistenţa la stres sunt principalele atuuri pentru a accede către un post de genul celor menţionate mai sus. Multe companii care angajează pe acest tip de poziţii oferă şi training pe domenii de tip finanţe-contabilitate.
Alt tip de poziţii plătite decent, pentru care, de asemenea, cunoştinţele de limbi străine reprezintă un real plus, sunt cele de asistent ma­nager, office ma­­na­ger sau office administrator. În aceste posturi se poate câştiga între 400 şi 800 de euro. Salariul poate creşte şi în condiţiile în care o persoană este cunoscătoare de una sau chiar două limbi străine, cum ar fi germană, olandeză, norvegiană, daneză sau limbi asiatice etc.
Un alt post care necesită abilităţi bune de relaţionare şi comunicare, precum şi abili­tăţi de relaţionare clienţi este cel de recepţionist în cadrul marilor companii sau parcuri industriale de birouri. Pe o astfel de poziţie se pot câştiga între 400 şi 700 de euro.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă