14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Raport pentru gravide

Raport pentru gravide

Î. Am în echipă o viitoare mămică. Dacă angajata face muncă de birou şi are făcută evaluarea riscurilor pe postul de muncă mai este necesară întocmirea „Raportului de evaluare privind riscurile la care se supune salariata la locul de muncă” de către mine şi medicul de medicina muncii? Menţionez că mămica nu munceşte în condiţii deosebite şi nu necesită schimbarea locului de muncă. Şi, dacă este necesar, indiferent de locul de muncă, ce trebuie să conţină acesta?

R. O.U.G. nr.96/2003 privind Protecţia Maternităţii la locul de muncă spune: „Art.3 […] (2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art.5, 6, 18, 23 şi 25.”

Astfel, o dată ce angajata a anunţat în scris, trebuie întocmite Raportul de evaluare şi informare (Anexa la H.G. nr.537/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr.96/2003) de către angajator şi medicul de medicina muncii, indiferent de locul de muncă, riscuri, solicitările şi starea de sănătate ale salariatei. Citiţi cu atenţie O.U.G. nr.96/2003 şi H.G. nr.537/2004 pentru a înţelege paşii ce trebuie făcuţi, măsurile ce trebuie luate, termenele-limită şi obligaţiile aferente.

Raportul de evaluare nu are un tipizat anume, dar rubricile sale trebuie să urmeze cerinţele Art.9 din H.G. nr.537/2004. De aceea, la întocmirea sa, sunt utile Evaluarea riscurilor pe postul de muncă, Fişa postului, Fişa de Identificare a Factorilor de Risc Profesional, actele medicale aduse de salariată şi orice alt document solicitat de medicul de medicina muncii pentru a putea trage concluzia dacă salariata poate sau nu rămâne la actualul loc de muncă.

Raportul şi Informarea vor fi refăcute la cererea scrisă a salariatei, dacă are unele solicitări sau aduce noi acte medicale cu patologie de sarcină ori asociată.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă