20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Profesorii se împrumută pentru a-şi plăti facturile la întreţinere

Profesorii se împrumută pentru a-şi plăti facturile la întreţinere

Reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc (CAR) Învăţământ Constanţa se aşteaptă în această perioadă la o creştere a numărului de cereri de împrumut. Începutul de an nu este întâmpinat prea bine de către angajaţii din învăţământul preuniversitar. Plata facturilor la încălzire şi taxa impozitelor sunt doar două motive pentru profesori pentru ca aceştia să iasă din case şi să bată la uşa Casei de Ajutor Reciproc Învăţământ Constanţa. Oamenii spun că varianta de a se împrumuta la CAR este convenabilă pentru ei. Astfel, ei reuşesc să iasă cu bine din iarnă.

„Din experienţa anilor anteriori, în perioada în care încep să se plătească impozitele, avem un număr mai mare de cereri de împrumut. Mai intervine apoi întreţinerea care este foarte mare pentru ei”, ne-a spus contabilul-şef al CAR Învăţământ Constanţa, Mioara Prăjişteanu. 

Împrumut în funcţie de venit

Condiţia pentru a fi membru la CAR este să fii salariat în învăţământ. Majoritatea membrilor sunt din municipiul Constanţa. Persoanele pot împrumuta la trei luni de la înscriere. Sunt persoane care cotizează şi trei luni şi cer câteva sute de lei pentru a-şi rezolva necesităţile. Cel mai mare împrumut a fost de 36.000 de lei. „Valoarea împrumuturilor diferă. Sunt persoane care au fonduri mai mari şi pot face împrumuturi puţin mai mari sau sunt persoane care au făcut cerere pentru trei luni, au cotizat cu 100 de lei  şi cer 900 de lei pentru lucruri mărunte, să-şi achite datoriile, restanţe şi alte probleme pe care le are fiecare”, mai spune reprezentantul CAR.

Restituirea se poate face în 60 de luni, deci cinci ani este termenul maxim. O altă condiţie este ca cel care împrumută să se încadreze în 50% din salariu ca şi reţinere. Deci posibilitatea împrumutului este şi în funcţie de posibilitatea restituirii. Cotizaţia într-o lună nu poate depăşi 200 de lei şi minim este 10 lei.

Împrumută de la CAR de peste 40 de ani

Dascălii pensionari fac şi ei împurmuturi, de obicei solicită sume mici, la nivelul fondului social, pentru că lor le este mai greu cu garantul şi chiar cu ratele.

„Sunt membră CAR din 1968 şi de atunci nu m-am retras niciodată. Împrumut am luat de fiecare dată. Acum sunt la pensie şi iau în continuare şi îmi convine. Cea mai mare sumă împrumutată a fost 6.000 de lei. Am împrumutat când am mai cumpărat câte ceva, când am plecat în staţiune sau când mi-am pus dinţii”, ne-a spus un membru CAR, care a fost secretară la o şcoală timp de 35 de ani.  

În perioada sărbătorilor de iarnă, profesorii au făcut mai puţine împrumuturi. „Luna decembrie a beneficiat de nişte plăţi pe baza unor hotărâri judecătoreşti. Acest lucru s-a făcut şi în numărul nostru de cereri la împrumut. Am avut 44 de cereri de împrumut pentru luna decembrie”, a completat contabilul-şef.

La sfârşitul anului 2013, la CAR Constanţa erau înscrişi 2012 membri, reprezentând cadre didactice sau personal auxiliar din învăţământ.

 

Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă