15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pensii de invaliditate pentru detinuti

Pensii de invaliditate pentru detinuti

Detinutii care au muncit un numar de ani platind asigurarile sociale se pot pensiona pe caz de boala chiar in cadrul penitenciarului. Acestia nu-si pierd nici drepturile de pensie avute inainte de condamnare.

Angelica Mihail, director de comunicare la Casa Natio-nala de Pensii, ne-a declarat ca numeroase persoane aflate in detentie care sunt bolnave sau au suferit diverse accidente pot depune documente pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate. Beneficiaza de pensie de invaliditate, potrivit prevederilor art. 57 din Legea nr. 19/2000, asiguratii care pana la data ivirii invaliditatii au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, in functie de varsta avuta. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, insotita de documentatia necesara.

Directorul CNPAS a mentionat ca, in cazul cererilor detinutilor, medicul penitenciarului trebuie sa solicite sprijinul Comisiei Judetene de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca pentru investigarea starii de sanatate, in vederea analizarii posibilitatii de a fi inscris la pensie de invaliditate. In situatia pensionarilor de invaliditate, acestia trebuie sa respecte termenul de revizuire mentionat pe decizia medicala emisa de Comisia Judeteana de Expertiza Medicala. In acest sens, persoana aflata in detentie va solicita sprijinul cabinetului medical din cadrul penitenciarului in care executa pedeapsa, pentru a se putea prezenta la termenul de revizuire stabilit. Pentru a asigura continuitatea platii pensiilor si a revizuirilor medicale, detinutul va notifica casa teritoriala de pensii unde se afla dosarul sa procedeze la transferarea dosarului medical la casa teritoriala de pensii pe raza careia isi are sediul penitenciarul.

In cazul persoanelor care executa pedepse privative de libertate care indeplinesc conditiile de pensionare, operatiunile legate de stabilirea si incasarea drepturilor de pensie pot fi indeplinite fie direct, de catre titular, prin posta, la sediul penitenciarului, fie prin intermediul unui mandatar desemnat prin procura speciala. Pentru primirea pensiei este necesara intocmirea unei cereri adresate casei judetene de pensii care a intocmit dosarul de pensie inaintea inceperii executarii pedepsei.

 

Drepturi
» Stagiu necesar
Beneficiaza de pensie de invaliditate asiguratii care la data ivirii invaliditatii au realizat jumatate din  urmatorul stagiul de cotizare necesar: sub 25 ani – 5 ani; 25-31 ani – 8; 31-37 ani – 11; 37-43 ani – 14; 43-49 ani – 18; 49-55 ani – 22; peste 55 ani – 25 ani.

» Revizuire
Plata pensiei se suspenda artunci cand beneficiarul unei pensii de invaliditate nu se prezinta la revizuirea periodica.

Cele mai citite

Klaus Iohannis și Joe Biden vor continua dialogul privind candidatura primului la șefia NATO

Președintele Klaus Iohannis și președintele american Joe Biden au decis să continue dialogul privind candidatura șefului statului român la funcția de secretar general al...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Portul Constanța, victima perfectă a managementului defectuos al statului!

Portul Constanța se află în primele 20 de porturi europene ca volum de mărfuri manipulate, dar activitatea sa este ”afectată semnificativ de acțiunea/inacțiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă