21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Uraganul Irma și premierul Tudose ne scumpesc benzina

Uraganul Irma și premierul Tudose ne scumpesc benzina

Companiile petroliere au scumpit semnificativ benzina și motorina zilele trecute, chiar și cu peste zece bani pe litru. De vină ar fi uraganul Irma, care a făcut ravagii în SUA. Noi creșteri de preț sunt așteptate pe 15 septembrie, odată cu supraacciza la carburanți.

Chiar dacă premierul Mihai Tudose a avertizat companiile petroliere să nu mărească prețul carburanților după introducerea supraaccizei, acest lucru s-a întâmplat înainte. În stațiile de benzină prețurile afișate au crescut semnificativ săptămâna trecută, un litru de benzină 95 ajungând la circa 4,80 lei, în stațiile Petrom, de la aproximativ 4,70 lei/litru, anterior, în funcție de zonă. Majorarea vine în contextul în care Guvernul, disperat să strângă mai mulți bani la buget, a aprobat recent reintroducerea accizei la carburanți, după ce ea fusese eliminată la 1 ianuarie. Supraacciza se va aplica în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie, când prețul va crește cu câte 16 bani pe litru. Ministrul Finanțelor a explicat că aplicarea etapizată se face „pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului“.  

Tudose: E problema lor

Chestionat de jurnaliști în legătură cu majorarea prețurilor „la pompă“, premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, că săptămâna viitoare va avea loc o discuție la nivelul Executivului pentru a se vedea ce a determinat creșterea prețului carburanților la pompă. „E problema lor, nu? Dacă ei continuă, vedem și noi de unde și cum putem regla situația. Prețul nu poate doar să scadă, dar, în mod cert, nu este influența accizei, fiindcă acciza nu a intrat în vigoare. O să avem o discuție chiar pe data de 15, 16, săptămâna viitoare, să vedem exact care a fost influența. Dacă barilul a crescut, avem o discuție, dacă au avut alte cheltuieli, este o discuție, dacă a crescut artificial, cred că nu mai avem nicio discuție“, a afirmat Tudose, citat de Agerpres. În plus, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că supraacciza nu trebuia scoasă de la 1 ianuarie. Să ne aducem aminte că, la finele anului trecut, Dragnea l-a rugat pe Dacian Cioloș, premierul în funcție atunci, să nu scoată supraacciza, însă a fost refuzat. Premierul Mihai Tudose a amenințat companiile petroliere că dacă vor scumpi carburanții ca urmare a supraaccizei, le va majora impozitele, deși oricum orice taxă este suportată tot de către consumatori. Premierul a mai spus că atunci când a fost scoasă, pe 1 ianuarie, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, deși în realitate carburanții s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru. Pe de altă parte, premierul nu are de ce să se plângă prea tare: scumpirea carburanților îi va aduce mai mulți bani din TVA. 

Uraganul a dat peste cap cotațiile

Piața locală a carburanților este dominată de patru jucători mari: OMV Petrom, Rompetrol, MOL și Lukoil. Jucători mai mici, dar cu o cotă în creștere, sunt azerii de la Socar și rușii de la Gazprom. Companiile vând în condiții de piață liberă, la prețuri influențate de cotațiile internaționale ale produselor petroliere. De la începutul lunii, acestea au explodat, pe fondul ravagiilor făcute de uraganul Irma pe coasta de sud-est a Statelor Unite. Pe piața internațională, a devenit ceva obișnuit ca valoarea carburanților să atingă vârfuri înainte și după un uragan. Acum problema a fost cu atât mai acută cu cât zona Golfului Mexic, atât onshore, cât și offshore, este una dintre cele mai importante regiuni pentru resursele energetice și infrastructura aferentă. Zona offshore asigură 17% din totalul producției de petrol a SUA și 5% din cea de gaz natural.

De asemenea, peste 45% din capacitatea totală de rafinare a Statelor Unite este localizată de-a lungul coastelor golfului, precum și 51% din capacitatea totală de procesare a gazelor naturale.    

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă