17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Lichiditate in crestere la BVB?

Lichiditate in crestere la BVB?

Mai mult ca sigur ca investitorii activi ai Bursei de Valori Bucuresti au sesizat in ultimele trei zile o tendinta de crestere excesiva a volumului mediu zilnic de tranzactionare din piata, care a ajuns la 12,7 milioane euro – aproape triplul mediei acestui an de 4,4 milioane euro. Ne intrebam: sa fi revenit investitorii straini in piata?

Si totusi, aceasta crestere pare sa nu fie specifica majoritatii emitentilor BVB, mai ales pe fondul introducerii noilor norme ale codului bursier:
modificarea in trepte a tunelului de variatie de ±/-40% la preturile actiunilor emitentilor BET si BET-FI si a blocului de tranzactionare de la 100 la 500 actiuni.
In acelasi timp, pe bursele straine au fost ceva cresteri relative pe baza unui sentiment usor pozitiv, fara a reusi sa testeze integral pragurile de rezistenta de acum 14 zile (ex. Dow Jones la 9547,22/9580,63 si S&P 500 la 1033,37/ 1030,98). Asa ca nu observam o corelatie stransa intre BVB si factorul extern privind cresterea excesiva a lichiditatii la cateva simboluri: TLV, RRC si grupul SIF1-SIF5 din sectorul financiar.

Cauzele sunt total diferite de la un emitent la altul: fie un rezultat al unor deal-uri privind preluarea de pachete importante de actiuni pentru viitorul companiilor respective (TLV si RRC) sau al unor zvonuri privind modificarea pragului de detinere, cum este cazul sectorului financiar.
In primele doua situatii exista explicatii logice, insa in cazul SIFS nu putem decat afirma ca este o speculatie ieftina, dar superprofitabila numai pentru insideri ai fenomenului si nu m-ar mira sa aflam mai multe dupa consumarea integrala a acestuia, mai ales la promovarea proiectului de lege, care nu se stie cand va fi (probabil anul viitor).

Asa ca vom analiza mai mult cazul Bancii Transilvania (TLV), ce a surprins efectiv piata cu doua tranzactii DEAL in zilele de 27 august si 8 septembrie 2009, cand au fost preluate circa 17 milioane de actiuni din pachetul emitentului, care nu detine intamplator 5% din cota pietei bancare interne.
In acest sens, ne intereseaza trendul pretului actiunii TLV generat in piata si tendinta acestuia pentru sase luni de zile, caz in care vom apela la uneltele analizei tehnice pe un grafic zilnic. Concluziile rezultate sunt: 1) fata de o depreciere totala maxima anterioara de 89%, in care intra si operatiunea de consolidare a valorii nominale de la 0,1 la 1,0 lei, observam o apreciere de 162% realizata incepand cu minimul anului curent si care s-a creat pe baza unui canal ascendent viguros si bine intretinut de cresterea lichiditatii din ultimele zile; 2) trendul UP intermediar actual poate genera pe termen scurt doua situatii – fie o corectie negativa la testarea limitei superioare in zona 1,7 lei, bazata pe divergenta relativa zilnica a indicatorului MACD si intoarcerea spre limita inferioara din zona 1,35 lei, trecand prin pragul de suport de la 1,5 lei –, fie o spargere a limitei superioare a canalului si continuarea ascensiunii pretului spre primul prag de rezistenta de la nivelul de retragere de 38,2% Fibonacci pentru orizontul de timp analizat; 3) strategia ar putea fi de cumparare treptata in zona de rebound a corectiilor negative (buy on dip), mai ales daca varfurile de lichiditate se vor mentine in piata.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă