11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Încă o taxă de la Guvern: Penalitatea de nedeclarare – între 10...

Încă o taxă de la Guvern: Penalitatea de nedeclarare – între 10 și 25% din sumă

Guvernul a mai identificat o sursă de venituri la buget, potrivit proiectului noului Cod de Procedură Fiscală, publicat și apoi retras de pe pagina web a Ministerului Finanțelor. Persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară integral impozitele datorate statului și sunt descoperiți de ANAF vor fi obligați să plătească o „penalitate de nedeclarare” cuprinsă între 10 și 25% din sumă, dacă diferența dintre ceea ce a fost declarat și suma stabilită de funcționarii fiscali este mai mare de 50 de lei, potrivit Mediafax. Penalitatea poate să crească la 100%, dacă diferența rezultă din evaziune fiscală, însă acest lucru nu poate fi stabilit decât de organele judiciare.

Documentul precizează contribuabilii cărora le va putea fi impusă această penalitate astfel: orice persoană fizică, juridică sau orice altă entitate fără personalitate juridică ce datorează impozite, taxe şi contribuţii sociale. Penalitatea este definită ca obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declarațiile de impunere, a taxelor și contribuțiilor fiscale.

Dacă diferența stabilită de inspectorii fiscali este de până la 25% din totalul creanței, penalitatea va fi de 10%, iar dacă depășește un sfert din sumă, atunci penalitatea va fi de 25%. În cazul în care diferența provine dintr-un act de evaziune fiscală identificat astfel de organele judiciare, penaltatea ajunge la 100%.

Cuantumul penalității de nedeclarare nu va depăși însă 100.000 de lei, aceasta fiind suma maximă stabilită de lege, chiar dacă din aplicarea procentelor ar rezulta o sumă mai mare. Limita maximă nu se va aplica însă în cazul evaziunii fiscale.

În plus, aplicarea acestei penalități nu înlătură obligația achitării celorlalte plăți, precum dobânzile și penalitățile de întârziere aferente acestor datorii. Va exista și o excepție, potrivit documentului, și anume atunci când diferența de sume rezultă din interpretarea unor acte normative de către inspectori potrivit propriilor norme, instrucțiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a mai avut intenția de a impune o astfel de penalitate, la începutul anului, însă a renunțat din cauza reacțiilor negative ale mediului de afaceri.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă