31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum ne exprimăm nonverbal?

Cum ne exprimăm nonverbal?

V-aţi gândit vreodată că într-un minut dintr-o conversaţie o persoană spune în jur de 100-120 de cuvinte? Dar, că în acelaşi minut, aceeaşi persoană poate „exprima nonverbal” (fără cuvinte) cam 800 de cuvinte? Încercaţi să urmăriţi cele de mai sus în conversaţiile voastre.
Veţi fi uimiţi că aproape 90% din informaţiile care se transmit între doi oameni faţă în faţă sunt nonverbale. Asta înseamnă că este nevoie doar de 10% din comunicarea verbală pentru a avea impact asupra celorlalţi. Acest lucru trebuie să ne bucure. Cum aşa? Pentru că veţi realiza cât de mult vă poate ajuta citirea semnalelor corpului.
Kinezica este studiul comunicării care se bazează pe mişcările corpului nostru ce vor fi observate cu ochiul liber în interacţiunile faţă în faţă. Semnalele transmise cu ajutorul corpului (prin gesturi, postură) pot fi exagerate sau aproape imperceptibile.
Părintele kinezicii este Ray L. Birdwhistell, care a avut un aport semnificativ în analiza comunicării nonverbale. Aş dori să menţionez doar unul din meritele sale principale şi anume acela de a fi scos în evidentă că nici un semnal corporal nu are semnificaţie separată de alte semnale şi de context. Ce înseamnă acest lucru? Imaginaţi-vă că gesturile sunt precum cuvintele unei limbi străine. Un singur gest pe care îl facem este ca un singur cuvânt. De aceea, este dificil să înţelegem ceea ce o persoană doreşte să exprime nonverbal, plecând doar de la un singur semnal corporal, ­ignorând contextul în care se ­întâmplă. De exemplu, gândiţi-vă că sunteţi în situaţia de a intervieva un candidat pentru un post de agent de vân­zări. Observaţi că această persoană se foieşte pe locul în care stă. Această mişcare corporală, singular, nu poate exprima prea mult. Dar, dacă aceeaşi persoană evită contactul vizual direct, îşi ţine mâinile în zona gurii, îşi atinge foarte des faţa şi se foieşte pe scaun, avem toate şansele să descoperim că aceasta nu este una onestă.
Prin urmare, mesajele transmise de mişcările corpului nostru ne ajută să ne îndeplinim cu succes obiectivele din viaţa ­personală şi profesională. Vrem să transmitem încredere? Autoritate? Integritate? Le putem obţine cu mare uşurinţă dacă vom acorda atenţie mişcărilor corpului nostru, care ne pot trăda, sau din contră, propulsa.

Cele mai citite

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă