16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cei care vor să acceseze fonduri UE pot cere sprijin unui Centru...

Cei care vor să acceseze fonduri UE pot cere sprijin unui Centru de Informare creat în acest scop

Un Centru de Informare pentru Instrumente Structurale, creat de MAEur cu finanţare europeană, a fost lansat, luni, cei 12 experţi care vor lucra în cadrul acestuia urmând să răspundă întrebărilor cetăţenilor referitoare la finanţările din fonduri UE destinate României, potrivit Mediafax.

Cei interesaţi pot cere informaţii fie la sediul Centrului, situat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, fie prin telefon, la numărul 021.9340. Potrivit MAEur, aceştia pot primi răspunsurile pe loc sau, în cazul situaţiilor cu nivel sporit de complexitate, în maximum 24 de ore de la data înregistrării solicitării.

“Mai mult decât oricând, în ciuda unei rate avansate de contractare pentru majoritatea programelor operaţionale, încă nu există suficientă expertiză la nivelul beneficiarilor. Încă ne confruntăm şi ne vom confrunta cu dificultăţi majore din acest punct de vedere. Sunt încă beneficiari care nu au o idee clară asupra modului în care trebuie să îşi ducă până la capăt un proiect, să implementeze diferitele proiecte, care încă nu se aşteaptă că la finalul procesului va mai fi o verificare, iar acea verificare va fi inclusiv din punct de vedere calitativ şi s-ar putea ca destui beneficiari să trebuiască să restituie sume, parţiale sau totale”, a spus Leonard Orban la evenimentul de lansare a Centrului.

El a precizat că existenţa acestui centru este o etapă importantă a procesului de transparentizare a gestiunii fondurilor comunitare.

“Obiectivul este foarte clar: să ajungem la o transparentizare totală. Deocamdată, activitatea centrului va fi orientată spre problematica gestiunii fondurilor structurale şi de coeziune pentru obiectivul convergenţă. Centrul nu va răspunde, într-o primă fază, la chestiuni legate de gestiunea şi utilizarea fondurilor din domeniul agriculturii”, a spus Orban.

Centrul este finanţat din fonduri europene. Concret, bugetul proiectului este de 13.047.304,8 lei, din care 10.522.020 de lei valoare eligibilă. Din această sumă, contribuţia UE este de 8.417.616 de lei, iar contribuţia naţională de peste 2,1 milioane de lei. Durata acestuia este de doi ani.

“Centrul de informare pentru elemente structurale reprezintă un proiect emblematic pentru întregul domeniu al asistenţei tehnice şi în mod particular pentru programul operaţional de asistenţă tehnică pe care MAEUR îl gestionează”, a declarat Cătălin Vătafu, secretar de stat la MAEur.

El a explicat că “România beneficiază de o anvelopă financiară de aproximativ 690 de milioane de euro dedicată asistenţei tehnice”, dar “din nefericire, se constată în acest moment o subutilizare a asistenţei tehnice”. “La sfârşitul anului 2011, gradul de contractare al asistenţei tehnice ajunsese la doar 26% faţă de 65% care este gradul de contractare al instrumentelor structurale în ansamblul lor, iar în ceea ce priveşte nivelul de plăţi interne către beneficiari asistenţa tehnică se situa la un nivel de doar 7,7%, spre deosebire de nivelul general al plăţilor, care depăşise deja 15% la momentul 31 decembrie 2011”, a spus Vătafu.

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă