11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Ce este casa: activ sau pasiv?

Ce este casa: activ sau pasiv?

» Cand cumparati o casa/un apartament sau va propuneti sa faceti asta va ganditi, cel mai probabil, ca faceti o investitie. Mai exact, o buna investitie. Pana in 2007-2008 imobiliarele erau printre cele mai cautate active si se calificau, fara rezerve, pe lista celor mai bune investitii. Dupa caderea pietei, perspectiva unora dintre cumparatori s-a modificat chiar dramatic. Dintr-un activ care trebuia sa aduca bani achizitia s-a transformat, pentru ultimii intrati in piata, intr-un pasiv care le-a pus pe umeri datorii tot mai greu de dus.

Intr-o carte care l-a facut celebru, Robert Kiyosaki explica dezarmant de simplu doi termeni straini pentru majoritatea oamenilor obisnuiti, dar intens folositi in jargonul lumii afacerilor: activul si pasivul. Activele, spune autorul best-seller-ului “Tata bogat, tata sarac” (aparuta si in romaneste la editura Curtea Veche), sunt cele care iti baga bani in buzunar. Pasivele sunt cele care ti-i scot. Ca sa explice in termeni practici diferentele, el foloseste exemplul casei – achizitie considerata esentiala de majoritatea covarsitoare a oamenilor obisnuiti. Afirmatia sa, provocatoare, este ca o casa nu este un activ. “Daca eu si sotia mea ar urma sa cumparam o casa mai mare si mai frumoasa ne-am da seama imediat ca n-ar fi vorba de un activ, ci de un pasiv, avand in vedere ca ne-ar scoate si mai multi bani din buzunar”, scrie Kiyosaki. Lista argumentelor cu care isi sustine afirmatia e construita chiar cu lucrurile care scot banii din buzunar: ipoteca, impozitele, asigurarile, intretinerea casei. Daca toate acestea sunt acoperite doar din salariu sau, mai greu, de la salariu la salariu, riscati sa ramaneti toata viata o familie indatorata.
Pe de alta parte, valoarea unei case poate, in anumite perioade, sa creasca peste cheltuielile pe care le poarta. In Romania, de pilda, a fost situatia celor care au cumparat apartamente cu 10-20.000 de euro, chiar cu bani imprumutati si carora umflarea balonului imobiliar le-a putut lasa amintiri placute sau o suma frumusica in buzunar, daca au vandut la timp. Dar, cum scrie Kiyosaki “valoarea caselor nu creste intotdeauna. Inca am prieteni care datoreaza un milion de dolari pentru o casa care s-ar vinde in prezent cu doar 700.000 de dolari”. Inventariind anunturile de executari silite din Romania, se pot gasi usor oameni in aceeasi situatie fie ca e vorba de case, fie ca este vorba despre terenuri.

Inseamna asta ca n-ar trebui sa impliniti visul clasei de mijloc? “Nu spun sa nu cumparati o casa. Spun doar ca e bine sa intelegeti diferenta dintre active si pasive. Cand imi doresc o casa mai mare, mai intai cumpar active care sa genereze banii cu care sa platesc casa”, explica Kiyosaki, un sustinator al ideii de educatie financiara (autorul este fiu de profesor), al liberei initiative si al asumarii riscurilor unor investitii pe cont propriu. Altfel spus, faceti cu grija socotelile si mai ales cati din banii cu care cumparati sunt capital propriu si cat imprumutati. Apoi, in ce moment al pietei va aflati? Inceputul cresterii sau finalul ei ori chiar inceputul declinului..
Pe scurt, sunt sanse REALE ca achizitia imobiliara sa va bage bani in buzunar sau mai degraba va va scoate, si asta pe termen lung?

Teza lui Kiyosaki – casa nu este activ, ci pasiv – a starnit critici mai ales printre promotorii investitiilor in case si terenuri si in special inainte de criza financiara, care a determinat, nu doar in SUA, scaderea drastica a pretului la activele/pasivele imobiliare. Cumparatorii intrati pe finalul bulei speculative ii vor da, probabil, dreptate. Investitorii exersati vor pleda in continuare pentru avantajele pe termen lung ale pietei imobiliare si vor spune ca omul este doar un alt autor de literatura motivationala – de succes, de vreme ce cartile lui se vand in milioane de exemplare.

Cei ce stau pe margine si cauta  un punct de plecare pentru administrarea propriilor finante pot gasi in cartile lui Kiyosaki, dar si ale altor autori, idei si experiente interesante. Pastrati totusi o rezerva daca, citind, vi se pare ca totul devine foarte usor. In viata de zi cu zi, lucrurile incep sa se complice!

Cele mai citite

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Marcel Ciolacu se declară mândru: “Chiar e o premieră pentru România”

Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a făcut declarații vineri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Brăila, abordând o întrebare...
Ultima oră
Pe aceeași temă