16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Care sunt şansele să scadă CAS anul acesta?

Care sunt şansele să scadă CAS anul acesta?

Reprezentanţii patronatelor susţin că o decizie privind reducerea Contribuţiilor de Asigurări Sociale (CAS) datorate de angajtori ar putea fi luată înainte de jumătatea anului. Mai mult, patronii au anunţat că au propus „o reducere a CAS cu 4 puncte procentuale la angajator”.

În schimb, premierul Emil Boc a declarat că reducerile de CAS vor fi aplicate „cu siguranţă”, în a doua parte a anului, procentul diminuării urmând să fie stabilit în perioada următoare.

„Cu siguranţă, contribuţiile de asigurări sociale vor scădea în partea a doua a anului, mai rămâne să stabilim exact cu cât”, a spus prim- ministrul.

Reducerea impozitării forţei de muncă a fost stabilită şi prin scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie 2010.

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Aghaton, ne-a declarat că patronatele sunt în negocieri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi Ministerul Muncii existând propunerea reducerii CAS cu 4%, o decizie urmând să fie luată mai rapid decât a anunţat prim-ministrul.

„Orice reducere a cheltuielilor cu forţa de muncă, oricât de mică ar fi este de luat în considerare. Astfel de măsuri trebuie avute în vedere pentru a diminua costurile cu forţa de muncă în România mai mari decât în alte state din Uniunea Europeană. Propunerea noastră vizează o reducere a CAS pentru angajatori”, a precizat Dan Matei Aghaton.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor, că cererea acestora, de diminuare a contribuţiilor sociale, va fi „luată în serios” şi speră ca, în scurt timp, să fie dată o decizie în acest sens.

Contribuţiile sociale plătite de către angajaţi şi de către angajatori sunt în total de 31,3% din salariul brut, dintre care 20,8% sunt plătite de către angajator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă