21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Agricultorii nu vor mai plăti TVA

Agricultorii nu vor mai plăti TVA

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică ieri, pe site-ul propriu, proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal. Cele mai importante modificări vin în ajutorul agricultorilor şi al firmelor ce au codul de TVA invalidat, după scandalul Formularului 088.

Astfel, agricultorii vor fi scutiţi şi de plata TVA, şi de formularistica asociată, prea complicată pentru majoritatea lor. Sarcina completării actelor va trece la angrosiştii ce cumpără de la fermieri. Pe de altă parte, firmele ce au pierdut codul de TVA, în urma blocajului în care au intrat la momentul scandalului Formularului 088, pot de anul viitor să-şi deducă TVA după ce obţin din nou codurile fiscale.

Dan Schwartz, managing partner RSM România, a declarat „României libere“ că, în general, modificările propuse „sunt binevenite. Ele fie clarifică, fie completează, fie elimină prevederi anteri­oare neclare sau incomplete. Iniţiativa e salutară, dar nu suficientă: mai sunt şi alte prevederi fiscale ce necesită modificări, simplificări sau îmbunătăţiri”.

Adrian Benţa, consultant fiscal, spune că art. 11 din Codul Fiscal, privind procedura de deducere a TVA în perioada în care firma a avut codul de TVA invalidat, ar urma să fie modificat. E vorba despre firmele ce au completat eronat Formularul 088, de înregistrare în scop de TVA, şi au rămas astfel fără codul de TVA. „Acum, o firmă cu cod de TVA anulat plăteşte TVA la vânzare, dar nu are dreptul să îl deducă la achiziţii. Astfel, pierde 20% din taxe pe consum. Nici beneficiarul firmei nu poate să deducă, dacă e firmă purtătoare de TVA”, a explicat Benţa pentru RL.

„Acum, au venit şi «au îndulcit-o»: de anul viitor, nu se va deduce TVA cât eşti cu codul de TVA invalid, totuşi, când te-ai reînregistrat în scopuri de TVA, eliminându-ţi abaterile, poţi să deduci retroactiv TVA. E un pas intermediar, 70% progres faţă de actuala situaţie. Şmecheria e că vine în ajutorul firmelor. TVA nu mai e doar taxă de consum când eşti cu codul de TVA anulat, ci doar ţi se amână deducerea, până îţi rezolvi problemele”, a detaliat consultantul fiscal.

Cine scapă

Scoaterea agricultorilor din formularistica TVA e un pas esen­ţial făcut de Finanţe, probabil cea mai importantă modificare pusă în dezbatere publică. Foarte mulţi dintre agricultori nu sunt în stare să ţină contabilitatea, să depună deconturi, să se înregistreze ca plătitori de TVA, explică avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş. „E o sarcină administrativă mult prea mare pentru ei. Regimul acesta introduce o formă simplificată, în­tr-o variantă îmbunătăţită faţă de ce am lăsat eu: au venit şi cu o cotă forfetară. Aceasta e 1% în 2017, apoi 4% în anul 2018 şi 8% în 2019”, a declarat Biriş „României libere“.

Agricultorii nu vor mai fi plătitori de TVA în înţelesul clasic al cuvântului. Pur şi simplu, activităţile şi serviciile agricole nu plătesc nimic, detaliază Adrian Benţa. „Când eşti plătitor de TVA, acesta se facturează la achiziţie. Ai cumpărat la 10 lei + 2 lei TVA. Refacturezi la 15 lei + TVA. TVA de la achiziţie ţi-l finanţezi prin TVA de la clienţi. Dacă devii neplătitor de TVA, oricum suporţi TVA de la furnizor. Cei 10 + 2 lei tot îi plăteşti. Suma aceea, ce devine cotă forfetară, e de fapt o compensaţie primită de la client. Eu n-o să mai facturez 15 lei + TVA 9% sau 20%, ci voi factura 15 lei +1% în 2017, apoi +4% în 2018 şi +9% în 2019. Aceşti bani sunt doar ca să compenseze când iei de la furnizori. Nu dai la buget”, a exemplificat pentru „România liberă“ Benţa.

Fostul secretar de stat Biriş explică altfel eliminarea sarcinii TVA la agricultor. „Când un agricultor”, spune acesta, „vinde de 1.000 de lei unui comerciant înregistrat ca plătitor de TVA, vinde cum e şi nu pune nimic pe factură. Cumpărătorul îşi înregistrează 1.000 de lei factura şi 1% TVA în cotă forfetară, adică plăteşte 1.010 lei (n.n. – în 2017). Cei 10 lei sunt deductibili. Obligaţiile în legătură cu TVA sunt astfel rezolvate la nivelul comerciantului, nu la cel al agricultorului”.

La negru

Dar Agricultura e un sector ­unde au înflorit tranzacţiile la negru. Da, spune consultantul fiscal Benţa, Agricultura e o zonă de evaziune, sunt foarte multe tranzacţii la negru, dar situaţia „s-a mai diminuat un pic odată cu taxarea inversă, apoi încă puţin când TVA a scăzut la 9%. Totuşi, deocamdată e greu de colectat şi acel TVA de 9%”.

Bine, dar e vorba despre toţi ­agricultorii, de la cel sărac, ­aflat la subzistenţă, cu 0,6 ha de teren, până la afaceristul ce deţine 200.000 ha? „Da, e pentru toată Agricultura. Efectul e însă bun, inclusiv la cel ce are 200.000 ha. Întâmplător, profită şi el. Aşa e în fiscalitate, nu e întotdeauna morală”, a explicat Adrian Benţa pentru „România liberă“.

În fine, expertul fiscal Dan Schwartz atrage atenţia că s-a referit „strict la modificarea Codului Fiscal, nu şi la Codul de Procedură Fiscală. Propunerile referitoare la acesta din urmă necesită o atenţie specială şi o analiză mai aprofundată, pentru care e nevoie de o perioadă de timp mai lungă”.

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Recent eliberat din închisoare, prins în flagrant în timp ce transporta 7 grame de heroină

La data de 26.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au decis reținerea unui individ,...
Ultima oră
Pe aceeași temă