11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăAldineŞeful CE nu vrea să discute cu premierul grec, înainte de Summitul...

Şeful CE nu vrea să discute cu premierul grec, înainte de Summitul G7

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a refuzat, sâmbătă, să discute la telefon cu premierul grec, Alexis Tsipras, după ce acesta a respins vehement propunerile creditorilor Atenei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Pot confirma că a existat o solicitare pentru un apel telefonic (…) Sâmbătă, nu a avut loc”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

“Președintele Juncker și premierul Tsipras vor rămâne cu siguranță în contact în zilele următoare”, după cum s-a stabilit cu prilejul unei reuniuni desfășurate miercuri seară la Bruxelles, a subliniat ea.

În cursul acestei reuniuni, la care a asistat și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, Jean-Claude Juncker a expus lista reformelor cerute de creditorii Greciei (UE, FMI și BCE) în schimbul plății unei tranșe de 7,2 miliarde de euro ca ajutor pentru țara aflată în pragul incapacității de plată.

Alexis Tsipras propusese finanțatorilor cu două zile înainte propria serie de reforme, pe care în special Germania refuză să o considere ca “o bază” de discuție.

Creditorii vor ca Atena, după cinci ani de austeritate, să facă economii suplimentare de trei miliarde de euro, cerând printre altele majorarea TVA la curentul electric sau tăieri în pensiile celor mai defavorizate persoane, inacceptabile pentru liderul provenit din rândul stângii radicale.

La finalul reuniunii, Jeroen Dijsselbloem, a calificat discuțiile ca “foarte bune” și a dat asigurări că vor fi reluate în câteva zile.

Revenit la Atena, Alexis Tsipras a luat prin surprindere pe toată lumea grupând cele 1,6 miliarde de euro plăți către FMI în iunie, în timp ce un împrumut de 300 de milioane de euro avea scadența vineri.

În fața parlamentului elen, el a respins vineri cu fermitate planul de reforme ‘absurd’ propus în această săptămână Greciei de către creditorii săi, UE și FMI, declarându-se în același timp convins că un acord este ‘mai aproape ca niciodată’.

“Multă retorică”, a decriptat o sursă implicată în discuțiile cu Atena, ceea ce subliniază că “acest discurs nu a fost în sensul rupturii”.

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă