4.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăAldineLa ce acord au ajuns țările UE pentru imigranții sirieni și eritreeni

La ce acord au ajuns țările UE pentru imigranții sirieni și eritreeni

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns luni la o înțelegere pentru relocalizarea solicitanților de azil din Grecia și Italia, în special sirieni și eritreeni, oferind însă numai 32.256 de locuri față de cele 40.000 solicitate, relatează Agerpres

„Avem un rezultat, dar nu suntem chiar acolo unde am vrea să fim”, a anunțat secretarul de stat german Emily Haber, părăsind o reuniune a miniștrilor de interne programată pentru a găsi o soluție la repartizarea între Cei 28, pentru următorii doi ani, a 40.000 de solicitanți de azil ajunși în Grecia și Italia.

UE va analiza din nou situația „în octombrie sau noiembrie”, a adăugat ea. Până atunci, ar putea fi oferite noi locuri, a explicat un diplomat european.

Reprezentanta Berlinului a negat că este vorba despre un eșec al Celor 28, pe care Comisia Europeană vroia să îi oblige să dea dovadă de solidaritate.

„Pentru prima dată, a fost recunoscut că toate țările trebuie să fie implicate și să participe” la efortul în fața fluxului de imigranți și refugiați de la granițele Europei, a pledat ea.

Țările cele mai reticente însă — Ungaria, Austria, Slovacia, Slovenia, țările baltice și Spania în special — nu au cedat presiunilor pentru a deschide mai larg ușile. În total, numai 32.256 de locuri vor fi oferite pentru mecanismul de relocalizare, a subliniat reprezentantul Luxemburgului, țară care asigură președinția prin rotație a UE.

În schimb, oferta a depășit cererea pentru persoanele care beneficiază deja de statutul de refugiat, dar trăiesc în prezent în terțe state. Pentru acest sistem, numit de reinstalare, au fost oferite 22.504 locuri pentru 20.000 de cereri din partea Comisiei.

„Sunt necesare mai multe eforturi” pentru a atinge obiectivul global de 60.000 de locuri, a comentat președinția luxemburgheză.

„Acest rezultat va trebui completat, dar permite lansarea mecanismului”, pentru a ușura fără întârziere Italia și Grecia, aflate sub presiuni migratorii record din cauza crizelor în serie de pe celălalt mal al Mării Mediterane, a afirmat la rândul său un diplomat european.

Acest număr a fost stabilit inițial de Comisie pentru a aduce un răspuns european la seria de naufragii catastrofale petrecute în aprilie în largul insulei italiene Lampedusa.

Până la sfârșitul lunii iulie, trebuie găsite 40.000 de locuri, pentru a respecta mandatul încredințat în iunie de șefii de stat și de guvern din țările membre ale UE.

Cele mai citite

George Simion recunoaște că măsurile programului de guvernare ale AUR sunt „aproape irealizabile” dacă Elena Lasconi iese președinte

Preşedintele AUR, George Simion, a transmis marţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor, ai revoluţionarilor, ai taximetriştilor şi ai cadrelor militare, că...

Elena Lasconi: România nu este de vânzare şi nici de dat cadou Rusiei

Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, afirmă că a constatat în societate „frică” în urma primului tur de scrutin, având în vedere că...

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...
Ultima oră
Pe aceeași temă