11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAldineÎn Uniunea Europeană consultările vor continua, vineri, inclusiv cu Marea Britanie, indiferent...

În Uniunea Europeană consultările vor continua, vineri, inclusiv cu Marea Britanie, indiferent de rezultatele referendumului

15:30. Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, în ziua scrutinului privind un eventual Brexit, relatează DPA.

‘Consultările trebuie să continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta împreună calea care trebuie urmată, într-un mod calm’, a spus Merkel. 
Totodată, cancelarul german şi-a reiterat sprijinul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. ‘Nu cred că trebuie să repet sprijinul meu pentru o decizie a alegătorilor britanici care să permită Regatului Unit să rămână parte a Uniunii Europene’, a mai spus cancelarul german Angela Merkel.

15:25. Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut joi electoratului britanic să vină să voteze la referendumul privind Brexitul, ea exprimându-şi teama că ploaia ar putea diminua prezenţa la urne, transmite agenţia EFE. 

‘Sunt foarte optimistă’ în ceea ce priveşte participarea Scoţiei, a spus ea la secţia de vot, adăugând că a ‘votat cu mintea şi cu inima’. ‘După cum se poate observa pe reţelele de socializare, vremea este foarte variabilă pe tot cuprinsul Marii Britanii şi văd că oamenii au votat sub o ploaie intensă, însă la Glasgow este un timp însorit şi perfect pentru a vota’, a mai afirmat în faţa presei lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP). 
La fel ca toţi liderii politici scoţieni, cu excepţia lui Nigel Farage (preşedintele partidului eurosceptic UKIP), Nicola Sturgeon s-a pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, apelând în special la argumente de natură economică, cum ar fi locurile de muncă şi investiţiile generate de legăturile cu blocul comunitar. 
Ea a avertizat cu o zi în urmă că dacă totuşi votul de joi va da câştig de cauza taberei ce susţine Brexitul (ieşirea din UE), atunci Scoţia ar putea repeta referendumul pentru obţinerea independenţei, desfăşurat în 2014 şi la care 55% dintre participanţii la vot au respins desprinderea de Regatul Unit.

———-

Preşedintele german Joachim Gauck a declarat joi, la Sofia, că şi în cazul în care britanicii vor vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, dezbaterea privind fezabilitatea unei “uniuni tot mai strânse” trebuie să continue, informează DPA, preluată de Agerpres

În cadrul unei conferinţe la o universitate din Sofia, Gauck a declarat că dezbaterea privind Brexitul a arătat cât de mulţi europeni se simt inconfortabil cu noţiunea unei ‘uniuni tot mai strânse’ şi că politicienii ‘nu ar trebui să exagereze’ în această privinţă. 
“Eu nu cred, totuşi, că ne confruntăm cu dezintegrarea Europei’, a mai spus el. 
Potrivit unui sondaj Ipsos MORI publicat joi, tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este creditată cu 52% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să opteze 48% dintre alegători. 

Citeşte şi LIVE TEXT. BREXIT. Sfârșitul Uniunii Europene se decide joi?

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă