Castelul lui Iancu de Hunedoara

7 martie în istorie: Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei. Amundsen cucerește Polul Sud

La 7 martie 1441, Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei. În 1573 turcii cuceresc Ciprul. În 1876, Bell inventează telefonul. Iar în 1912, Amundsen anunță cucerirea Polului Sud.

Mihai Diac 0 comentarii

07.03.2018 - 00:00

322 î.Hr. A murit Aristotel (născut 384 î.Hr), unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice.

1274. A murit Toma d'Aquino  (născut 1225), călugăr dominican, teolog şi filosof medieval, canonizat în 1323.

1441. Iancu de Hunedoara (1407-1456) a devenit voievod al Transilvaniei. Cunoscut și sub numele  de Ioan de Hunedoara.

Asediul Belgradului de către turci a început la 4 iulie 1456 și a fost deosebit de puternic. Însă flota cruciată a câștigat bătălia pe apă distrugând, în 14 iulie, flota turcească, ce împiedica aprovizionarea orașului. Lupta decisivă s-a dat între 21-23 iulie. Atacul musulman a fost respins în 21 iulie, iar în 23 iulie creștinii atacau tabăra turcilor. Concepția strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan în ciuda raportului de forțe defavorabil creștinilor și să obțină cea mai mare victorie de până atunci a creștinătății împotriva turcilor.

Ca omagiu papa Calixt al II-lea elogiază victoria obținută de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieții sale” și a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa, de atunci încoace, să fie trase în fiecare amiază, ca o chemare zilnică a credincioșilor la rugă pentru apărarea orașului. Această practică, a trasului clopotelor de amiază, este atribuită în mod tradițional sărbătoririi internaționale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oștirii otomane a sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Tot Papa Calixt al III-lea l-a numit pe Iancu de Hunedoara: „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

Iancu de Hunedoara a murit în 11 august 1456, de ciumă, în tabăra de la Zemun. S-a instaurat, după victoria creștinilor de la Belgrad, o perioadă de 70 de ani de liniște relativă la granița de sud-est a regatului maghiar.

Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „S-a stins lumina lumii”.

Până și sultanul Mahomed al II-lea i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om.” (wikipedia.org)

1471. Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, a atacat Moldova, dar Ștefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Domnul muntean, supus turcilor, a izbutit să scape fugind.

1573. Se încheie tratatul de pace dintre Imperiul Otoman și Republica Veneția. În urma acestuia, turcii obțin insula Cipru.

1809. A murit Jean Pierre Francois Blanchard, inventator, cunoscut ca pionier al zborului cu balonul.

1850. S-a născut Tomáš Masaryk, primul președinte al Cehoslovaciei.

1875. S-a născut compozitorul francez Maurice Joseph Ravel.

1876. Alexander Graham Bell primește brevetul pentru invenția telefonului.

1904. S-a născut Reinhard Heydrich, politician nazist german, membru marcant al partidului nazist NSDAP, general de poliție, șef din 1939 al Oficiului Suprem al Securității Reichului (RSHA) care subordona serviciile Gestapoului (Poliției Secrete de Stat). A fost și Protector al Reich-ului pentru Protectoratul Boemiei și Moraviei. Hitler îl avea în vedere ca pe un posibil succesor al său. Era considerat de unii ca fiind numărul trei în ierarhia aparatului nazist german. A murit în 1942, în urma unui atentat comis asupra lui de partizani cehi.

1912. Succesul expediției lui Roald Amundsen la Polul Sud (14 decembrie 1911) este anunțat public, când nava Fram a ajuns la Hobart, în Australia.

1924. S-a născut Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez.

1926. A avut loc prima convorbire telefonică trans-atlantică.

1939. În România începe guvernarea Armand Călinescu (7 martie - 21 septembrie 1939).

1960. S-a născut tenismenul ceh Ivan Lendl.

1965. Bloody Sunday: marșul unui grup de cca. 600 de activiști pentru drepturi civile este brutal oprit de poliția americană în Selma, Alabama.

1999. A murit regizorul american Stanley Kubrick.

2004. A murit Nicolae Cajal (născut 1919), medic român, academician, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.

Comentarii