Unităţi de cazare din Deltă, fără preparate din peşte în sezonul estival

Unele unităţi de cazare din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) susţin că, în acest sezon estival, au rămas fără resursă acvatică din rezervaţie chiar şi o săptămână, astfel că din meniurile oferite oaspeţilor au lipsit, mai multe zile la rând, produsele bazate pe peşte.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2019 - 12:34

"Ne descurcăm foarte greu cu peştele. Avem doi furnizori care colectează din toate cherhanalele din judeţ, iar alţi doi în Constanţa, unul pe peşte din Deltă, altul pe peşte din Marea Neagră, dar este extrem de greu. Avem perioade în care nu găsim o săptămână crap sau somn şi aşteptăm. Avem suficiente preparate în meniu şi se poate comanda altceva până ne actualizăm stocul", a declarat, pentru Agerpres, administratorul unei pensiuni din satul tulcean Lunca, Mihaela Feodorov.

Ea a mai spus că nici turiştii nu mai vin în Deltă pentru a pescui, cunoscut fiind faptul că resursa piscicolă s-a diminuat.

"Delta nu mai este ce a fost odată. Oamenii nu mai vin în Deltă să prindă peşte de dimensiuni mari. Majoritatea vine să se relaxeze, iar concediul în Deltă este doar de odihnă", a menţionat Feodorov.

Unii turiştii care vin de 10 ani în Deltă susţin afirmaţia Mihaelei Feodorov.

"Cea mai mare captură pe care am avut-o în ultimii 10 ani a fost un crap de două kilograme. Am prins şi un şalău de două kilograme, dar poate nu sunt eu prea norocos. În fiecare vară vin în Deltă mai mult pentru recreere, pentru odihnă", a declarat Toader Crucian, din judeţul Vrancea.

Condiţiile grele de pescuit şi scăderea continuă a resursei acvatice i-au făcut pe unii localnici, ca de exemplu Cristian Barnavici, să-şi caute ocupaţii în alte domenii decât cel al pescuitului.

"Eu nu mai pescuiesc de 11 ani, că am probleme cu sănătatea. Activitatea de transport de persoane este mai uşoară decât cea de pescar şi câştig pentru un trai decent, să spunem", a afirmat Barnavici.

Conform lucrării "Delta Dunării - Rezervaţie a Biosferei", apărută sub egida Academiei Române în 2006, producţia de peşte a Deltei a fost, până în anul 1984, de până la 20.000 de tone de peşte pe an.

În momentul de faţă, pescarii comerciali înregistrează anual capturi de aproape patru ori mai mici faţă de producţia de peşte din anii 1960-1970, iar liderii lor susţin că ponderea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic este, în unele zone, de până la 80% din capturile totale.

Satul Lunca din comuna Ceamurlia de Jos se află în partea de terasă a judeţului, pe malul lacului Goloviţa din complexul lagunar Razim-Sinoe şi face parte din RBDD.

Comentarii