13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVama Veche, alegerea turistilor de week-end

Vama Veche, alegerea turistilor de week-end

Ca si in celelalte zone turistice, si la Vama Veche, de la inceputul sezonului estival, predomina turismul de week-end, in cursul saptamanii plaja de aici devenind mult mai “aerisita”. Asa se face ca, sambata dimineata, zeci de tineri pusi pe distractie asteptau in Gara Mangalia microbuzele care sa-i duca in Vama. Si reprezentantii dispeceratului de cazare din zona au recunoscut ca, in comparatie cu anul trecut, in aceeasi perioada a verii, numarul celor care se afla acum la Vama Veche este mult mai mic, ceea ce i-a tinut pe tineri departe de locul favorit fiind vremea capricioasa.

Rockerii pastreaza distanta

Pe langa atmosfera specifica Vamii Vechi pe care numeroasele vile nu au reusit s-o spulbere, turistii se mai bucura de nisipul curat, apa limpede si calda, motiv pentru care putini stau sa se prajeasca pe cearsafuri. Chiar daca, initial, Primaria Limanu a interzis instalarea corturilor pe plaja, in final a decis sa le permita vizitatorilor sa se cazeze pe nisip fara sa le impuna vreo taxa.
Un alt aspect care se face remarcat este lipsa comerciantilor ambulanti, astfel ca vamaiotii nu au motive sa se planga ca sunt stresati de acestia, cum se intampla in celelalte statiuni. Mai trebuie spus ca zona este frecventata de turisti de toate varstele, veniti din mai multe zone ale tarii, dar in special din Bucuresti, Timisoara si Brasov. Totusi, acestia nu sunt concentrati pe plaja intr-un singur loc, astfel ca rockerii stau intr-o parte, iar turisii “obisnuiti” in partea opusa. Cu toate ca stau separati, intre cele doua categorii de turisti, total diferite cel putin in privinta look-ului, nu exista divergente.

Terase interzise

Si in privinta locului unde mananca rebelii pastreaza distanta fata de turistii “clasici”, primii optand pentru terase cu stuf si rogojini, unde preturile sunt mai accesibile, in timp ce a doua categorie, formata din oameni instariti ce-si etaleaza masinile de lux, prefera restaurantele unde se servesc specialitati. Asa se face ca una dintre terase atrage atentia ca locul “Izvorul fericirii” este “interzis prostilor si manelistilor”. Nu lipsesc tinerii care, ramasi in pana de bani sau pur si simplu din amuzament, cersesc 5.000 sau 10.000 lei pentru o bere. Responsabili cu buna dispozitie sunt si cei care au baut prea mult, care se posteaza in mijlocul drumului si dau “show-uri” aclamate de ceilalti turisti. Tocmai pentru ca vad distractia in mod diferit, turistii imbracati obisnuit, care nu sunt impodobiti cu cercei si tatuaje si nici nu au parul vopsit in nuante stridente, ii privesc pe ceilalti ca pe niste ciudati, unii fiind chiar dezgustati de comportamentul tinerilor.

Clatite “ciobanesti” si “de bon ton”

In privinta meniurilor, acestea sunt pentru toate buzunarele, in general avand aceleasi valori ca in vara trecuta. Astfel, un hot-dog costa 30.000 lei, un hamburger – 40.000 lei, kebabul – 50.000 lei, shaorma cu lipie – 80.000 lei, iar la farfurie – 100.000 lei. Nu lipsesc clatitele cu denumiri originale, care se bucura de succes si in aceasta vara. Oferta unitatii cuprinde clatitele “aruncate” – 15.000 lei/buc., “ciori” – 15.000 lei, “perverse”, “patinate”, “indopate”, “vacaresti”, “ciobanesti”, “bon ton” – 30.000 lei, “zgribulite” – 40.000 lei, respectiv “dor de Vama la pepene” – 90.000 lei, ori “dor de Vama la apa” – 40.000 lei. In ceea ce priveste cazarea, tarifele la hoteluri si minihoteluri sunt cuprinse intre 1 milion si 1,5 milioane lei. La pensiuni, case si vile, pretul unei camere variaza intre 500.000 si 1.000.000 lei. Exista insa si destui turisti care, de teama sa nu fie alungati de pe plaja, isi amplaseaza corturile in curtile localnicilor, care cer 100.000 lei pentru doua persoane.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă