13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUBB preia Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia

UBB preia Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia

Reprezentantii Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca au preluat controlul asupra Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. El va deveni o sectie a Facultatii de Teologie Romano-Catolica a cunoscutei institutii de invatamant.
Facultatea va fi subordonata din punct de vedere administrativ UBB, iar din punct de vedere teologic va depinde de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia. Totodata, Institutul Teologic va avea o personalitate juridica aparte si va dispune de o larga autonomie.
Biserica Romano-Catolica isi va pastra dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile folosite in prezent de catre institut. Studentii acestuia si cadrele didactice vor fi, insa, integrati in universitatea clujeana. La Alba Iulia, institutul va functiona precum o sectie de Teologie pastorala, care va pregati viitorii preoti romano-catolici.
In prezent, UBB are cel mai diversificat invatamant teologic din Europa. Aici exista patru facultati de teologie: ortodoxa, greco-catolica, reformata si romano-catolica. De asemenea, mai este si un Institut de Studii Iudaice si un Centru de Studii Biblice.
De mentionat ca Institutul Teologic din Alba Iulia nu este singurul care a fuzionat cu universitatea clujeana. Recent, cu UBB s-a unificat si Institutul de Chimie "Raluca Ripan”, precum si Institutul de Fizica Nucleara. Ar urma sa fuzioneze si Centrul de Cercetari Biologice.
Conducerea UBB doreste ca prin acest mod sa isi sporeasca volumul de productie stiintifica pentru a fi admisa printre primele 500 de universitati din lume.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă