24 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialTimisul a scapat de o noua poluare cu benzen si sulf dinspre...

Timisul a scapat de o noua poluare cu benzen si sulf dinspre Serbia

O grava poluare cu benzen si sulf, a doua in interval de doua luni, s-a produs, in noaptea de joi spre vineri, in orasul sarb Pancevo, in apropiere de Belgrad, la distanta de circa o suta de kilometri de Timisoara. In jurul orei locale 23.00 (1.00, ora Romaniei), concentratia de benzen era de 117 micrograme si cea de sulf de 56 de micrograme pe metru cub.
Concentratia acestor substante in mediu a determinat autoritatile de la Pancevo, oras aflat la 15 kilometri nord-vest de Belgrad, sa declanseze o alerta joi seara la ora 23.30 (1.30, ora Romaniei) care a fost ridicata dupa patru ore, dupa stabilizarea situatiei.
La jumatatea lunii noiembrie, autoritatile municipale de la Pancevo s-au confruntat cu o situatie similara. La acea data, concentratia de benzen era de 100 micrograme si 10 micrograme de sulf pe metru cub.
Atunci, Timisul a scapat de pericolul contaminarii cu substantele cancerigene, deoarece directia vantului – conditie necesara pentru raspandirea sulfului si benzenului – a fost orientata inspre Ungaria. Acum doua luni accidentul de la Pancevo a pus pe jar autoritatile locale din Timis, dar fara nici un rezultat concret.
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timis are in dotare statii pentru verificarea calitatii aerului, dar este nevoita sa le tina in depozite pentru ca CL Timisoara nu a aprobat cele cinci locatii pentru amplasarea lor. Reprezentantii Primariei sustin ca pe aceste terenuri exista deja constructii subterane sau exista neclaritati in ceea ce priveste situatia lor juridica.
Se spera ca la anul sa se gasesca locatii pentru statiile ARPM, care ar putea deveni, astfel, eficiente in cazul producerii unor eventuale accidente chimice.

Cele mai citite

ONU: Extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar putea fi apocaliptică

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a avertizat miercuri, la Geneva, că extinderea în Liban a războiului dus în prezent de...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

COVID-19 își face apariția în America, din nou. Cazurile au crescut

Vara a venit, iar în America virusul COVID-19 își face apariția, potrivit presei internaționale. Cazurile sunt în creștere, așa cum se așteptau experții la începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă