Sala de sport din Lancram, langa mormantul lui Blaga

- Au existat numeroase controverse legate de realizarea acestei investitii, chiar langa locul de veci al marelui filosof si poet.Sala de sport din Lancram, construita la 15 metri distanta de mormantul marelui poet Lucian Blaga, a ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

18.02.2009 - 00:00

- Au existat numeroase controverse legate de realizarea acestei investitii, chiar langa locul de veci al marelui filosof si poet.

Sala de sport din Lancram, construita la 15 metri distanta de mormantul marelui poet Lucian Blaga, a fost inaugurata la sfarsitul saptamanii trecute, in prezenta unor reprezentanti ai cultelor religioase, a primarului municipiului Sebes, Mugurel Sarbu, si a viceprimarului Adrian Bogdan. Sala a fost inaugurata in starea initiala, desi de-a lungul ultimilor ani au existat numeroase controverse in legatura cu ridicarea imobilului in imediata apropiere a unui monument istoric protejat. A fost considerata o constructie ilegala pe motiv ca nu a avut avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice.


Construit in anul 2004, imobilul a starnit protestul unui mare numar de intelectuali, care au sustinut ca, prin ridicarea acestuia, autoritatile incalca testamentul marelui filosof nascut la Lancram. Lucian Blaga si-a dorit ca, dupa moarte, de la mormantul sau sa se vada Rapa Rosie, un monument unic al naturii. Intelectualii au fost de parere ca imobilul cu pricina este amplasat in zona de protectie a mormantului marelui poet, inscris pe lista monumentelor istorice din anul 1992 drept unul cu valoare memoriala. Din acest motiv, intelectualii au cerut demolarea salii de sport, dar consilierii locali din municipiul Sebes au ajuns la un compromis - reducerea inaltimii salii cu 2,6 metri. Toate demersurile nu au avut, insa, nici un rezultat, iar sala de sport a ramas asa cum a fost construita initial. Desi constructia este finalizata de aproape doi ani, ea a fost ianugurata abia acum pentru ca nu dispunea de dotarile necesare. 

Citește totul despre:

Comentarii